Teo jedini siguran 1Foto: STARSPORT

Nesumnjivo nepravedan sistem kvalifikacija, po kojem Slovenija kao zvanični prvak Evrope neće biti učesnik predstojećeg Mundobasketa, okončan je na srećan način po košarkaše Srbije.

Ubedljivim i očekivanim trijumfom nad Izraelom u hali „Aleksandar Nikolić“ (97:76), izabranici selektora Đorđevića stekli su pravo da od 31. avgusta do 15. septembra pokušaju da sačuvaju osvojeno srebro iz 2014. u Španiji, odnosno mogućnost da se ponovo nadmeću za zlato (žreb 16. marta u Šenženu).

Zbog nemogućnosti računanja na evroligaške i igrače iz NBA, prvi čovek struke „orlova“ bio je primoran da tokom kvalifikacija izrotira čak 30 košarkaša, što je bilo prouzrokovano i brojnim povredama. U Kinu će, ako se svi sa spiska budu odazvali, selektor Đorđević voditi najbolje i one koji su kod njega zasluženo stekli kredit, a do okupljanja neće biti u takmičarskom ritmu. Samim tim, većina onih koji su u kvalifikacijama „ogulili kožu“ izvesno neće biti učesnici Mundobasketa – nepravedno, ali ujedno i jedino moguće.

Miloš Teodosić je verovatno jedini kome će mesto biti zagarantovano; iako je i sam rekao na okupljanju pred poslednji dvomeč sa Estonijom i Izraelom da posle otkaza u Klipersima neće biti član nijednog kluba do kraja takmičarske godine, Teo je stekao toliki kredit kod selektora Đorđevića (razumljivo) da ga samo neželjena povreda može odvojiti od najvoljenijeg dresa u Kini.

Iako je opravdano pitanje, ali i bojazan u kakvom će stanju biti sjajni plejmejker, kome fizička sprema i snaga nikada nisu bili posebni aduti; ostaje nada da će Teodosić period bez takmičarskih utakmica shvatiti najozbiljnije i maksimalno se posvetiti radu.

Jedini koji je odigrao svih 30 utakmica u dresu Srbije tokom kvalifikacija i jedan od kapitena, uz Teodosića i Mačvana, Marko Simonović je i sam svestan da vrlo lako može biti višak, ukoliko se Nemanja Bjelica odazove pozivu, a pomenuti Mačvan oporavi od povrede. Uzgred, i sjajni Nikola Jokić može pokrivati mesto krilnog centra, dok su na niskom krilu neprikosnoveni Vladimir Lučić i Nikola Kalinić.

– Srećom, bio sam zdrav i mogao sam da se odazovem svim pozivima selektora. Uvek sam tu da se odazovem i pomognem Srbiji. Još malo, videćemo… – ostao je zagonetan Simonović, koji slovi za vrlo dobrog i samosvesnog igrača i čoveka.

O tome kakva će konkurencija biti na svim pozicijama, pod uslovom da se odazovu najbolji, komentar je imao i Nikola Milutinov. Uprkos tome što je u najboljim igračkim godinama (25), nosilac igre Olimpijakosa i verovatno od naredne sezone član San Antonija, Novosađanin je svestan konkurencije na centru u vidu Bobana Marjanovića, Nikole Jokića, Ognjena Kuzmića i Miroslava Raduljice.

– Imamo mnogo igrača pogotovo kad leto dođe i kad svi budu sposobni da igraju, veće će biti muke na Saletu nego na nama – pravilnog je rezona Milutinov, koji je u velikoj meri pomogao saigračima protiv Izraela, u odlučujućem meču za plasman na Svetsko prvenstvo.

Do Tokija iz Kine

Svetsko prvenstvo u Kini biće kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Sedam prvoplasiranih, uz domaćina, obezbediće učešće na narednoj Olimpijadi, dok će za preostala četiri mesta biti organizovani kvalifikacioni turniri. Žreb za Mundobasket održaće se 16. marta u Šenženu, koji je 2011. bio domaćin Univerzijade. Ukupno 32 reprezentacije biće raspodeljene u četiri grupe; po dve najbolje plasiraće se u narednu fazu, u kojoj će ekipe opet biti raspoređene u četiri grupe, iz kojih će po dve najbolje učestvovati u četvrtfinalu. Inače, na samom žrebu 16. marta kuglice će izvlačiti čuveni Kobi Brajant, ujedno i promoter Mundobasketa u Kini, kao i poznati pevač DŽejson Derluo.

Žrebanju će biti prisutna i publika; karte za čitav događaj su uveliko u prodaji. Selekcije SAD i Kine biće razdvojene na suprotnim krajevima „kostura“. Četvrtfinala su na programu 10. i 11. septembra, polufinala 13, a finale 15. u Pekingu. Važna promena je i to da će ovog puta, za razliku od 2014, biti odigrano i razigravanje za plasman ekipa koje ne uđu u borbu za medalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari