Teri i O'Brajant moraju bolje 1Foto: STARSPORT

Mnogo su truda uložili u Crvenoj zvezdi kako bi doselekciju igračkog kadra uradili po ukusu trenera Saše Obradovića.

Da bi u rotaciji mogao da koristi svih 12 igrača, iskusni stručnjak tražio je proverena imena u vidu Tejlora Ročestija i Džonija O’brajBrajanta, odnosno odličnog atletu u liku centra Emanuela Terija.

Sva trojica stigla su na Mali Kalemegdan sa određenim personalnim problemima koji zahtevaju period privikavanja na novu sredinu i vraćanja u optimalnu formu.

Utisak je, međutim, da Zvezda i sa poslednjim novajlijama u centarskoj liniji jednostavno nema dovoljno raznovrsnih i sigurnih rešenja u protivničkom reketu.

Emanuel Teri je po dolasku u Beograd morao da bude u samoizolaciji desetak dana zbog pozitivnog testa na kovid 19.

U Zvezdi su jedva čekali da im se pridruži centar koji je i prošle sezone u dresu Banvita uverio košarkašku javnost u odlične atletske predispozicije za evropske prilike.

Velikog raspona ruku, Teri je na debiju protiv barskog Monara 18. oktobra u Hali „Aleksandar Nikolić“ demonstrirao sposobnost visokog dohvata u vertikalnom odrazu i lagane egzekucije na samom obruču, naročito iz centralnog „pika“ iskreiranog od strane Ročestija.

Atraktivnim zakucavanjima Amerikanac bi sigurno navijače dovodio u stanje euforije (da je dozvoljeno prisustvo gledalaca), koja bi isto tako naglo mogla da splasne do kraja sezone ukoliko Teri ne uveri trenera i javnost da osim zakucavanja ume još nešto sa loptom u reketu ili sa poludistance.

Od meča sa barskim Mornarom, zaključno sa poslednjim duelom protiv Krke, 24-godišnji centar rodom iz Alabame gotovo da nije uputio šut izvan reketa, a kamoli sa distance (bez pokušaja za tri).

Arsenal centarskih elemenata vrlo je skroman za nekoga ko bi trebalo da je doveden da bude nosilac igre Crvene zvezde, naročito na petici.

Uprkos tome što je Zvezda, na primer,  rezultatski demolirala Krku (88:62) Teri je protiv centara daleko skromnijih kvaliteta delovao neupotrebljivo, s obzirom na to da su gosti iz Novog Mesta konstantno punili reket.

Ročesti i Teri nijednom nisu prošli u centralnom „piku“ što je bivšeg igrača Banvita i Hapoel Jerusalima učinilo poprilično beskorisnim u napadu (samo dva poena za 14 minuta).

Sličnih problema imao je i na terenu Mege, pri čemu je mladi Filip Petrušev „ogolio“ i njegove defanzivne nedostatke.

Teri prelako upada u probleme sa ličnim greškama i vrlo se teško nosi sa fizički jačim ili višim centrima (206 cm, 102kg).

Utisak je da još nije povezao ni sve defanzivne zadatke dodeljene od strane trenera Obradovića.

Ako se na to nadogradi i napadačka prosečnost Ognjena Kuzmića, deluje jasnije zašto iskusni stručnjak i nakon dovođenja Terija i dalje prečesto koristi Jagodić-Kuridžu na poziciji centra.

Od Duopa Rita se i nije očekivalo da u relativno kratkom periodu daje veliki doprinos (prethodno nikada nije igrao na evroligaškom nivou niti u ekipi približnih kvaliteta Crvene zvezde), međutim pomalo je nejasno i intrigantno zašto je Obradović odmah po dolasku O’Brajanta, 27-godišnjaku iz Misisipija dodelio (pre)veliku minutažu.

Amerikanac je stigao u Beograd u vidno lošem fizičkom stanju i sa viškom kilograma koje neće tek tako „istopiti“.

Na terenu Himkija, na svom debiju, odigrao je 19 minuta, ostvarivši dobar napadački učinak (14 poena, 2-3 za tri) ali bez ikakve kreacije sa četvorke, izgubivši pritom tri lopte.

Već protiv Krke šutirao je neuporedivo lošije sa distance (0-3) i uprkos nedovoljnom uzorku od svega dve utakmice „otkrio“ da će trener Obradović morati pametno da posloži kockice u centarskoj liniji kako bi od trojice stranaca (Teri, O’Brajant, Rit) konstantno dobijao minimum 20 poena u proseku, uz defanzivnu stabilnost na skoku, niskom postu i branjenju „pika“.  Prosečnost je, u suprotnom, mogao da pronađe i u domaćim redovima.

Domaći „trojac“ u vakuumu

Jedva da je prošlo mesec dana od starta sezone 2. oktobra, a već se može nazreti da bi takmičarsku godinu Simanića, Radanova i Uskokovića mogli da „pojedu skakavci“. Trojica igrača poniklih u Zvezdi, koji više i nisu toliko mladi (Simanić i Radanov imaju 22, a Uskoković 21 godinu) trenutno uopšte nisu u planovima trenera Obradovića. Simanić se nada da bi na predstojećem NBA draftu mogao da putem „izbora“ odleti za Ameriku, dok Radanov i Uskoković moraju da se potrude da pronađu rešenja kako im sezona ne bi propala. S obzirom na konkurenciju u spoljnoj liniji, jasno je da u Zvezdi neće „opepeliti“. Prelazni rok u ABA ligi počinje krajem 2020. i jedino uz „čiste papire“ obojica bi ranije mogli da napuste Mali Kalemegdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari