Težak poraz Srbije u Rigi 1Aleksa Avramović. Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Letonije rezultatom 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21) u meču petog kola A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje se igra sledeće godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Ovim porazom ekipa selektora Svetislava Pešića otežala je sebi put do Mundobasketa jer se rezultati iz prve faze kvalifikacija prenose i u narednu, a rivali za tri mesta koja vode na šampionat sveta u novoj grupi će uz Letoniju biti i Grčka, Turska i Velika Britanija.

Najvažniji duel u dosadašnjem toku kvalifikacija Srbija je izgubila posle očajne igre u trećoj četvrtini, u kojoj je postigla samo sedam poena.

Polovinom ovog perioda gosti su imali kontru i dobru priliku da povećaju prednost koja je u tom trenutku iznosila devet poena.

Međutim, nisu realizovali taj napad, da bi u narednih pet minuta domaći napravili seriju od 20:3 i prelomili utakmicu.

Srbija je u prvom poluvremenu nametnula svoj ritam igre najviše zahvaljujući odličnoj partiji plejmejkera Alekse Avramovića, koji je postigao 16 od ukupno 31 poena svog tima.

U tom periodu dobro je igrao i Davidovac, dok je Petrušev kontrolisao oba reketa i imao čak osam skokova.

U finišu prvog poluvremena povredio se Jagodić Kuridža i čini se da je to bio jedan od ključnih momenata, jer je Srbija ostala bez iskusnog igrača, koji može da pod košem protivnika ubaci lake poene.

U trećoj četvrtini igra gostujuće ekipe potpuno se raspala, iako se očekivalo da će ulaskom Marjanovića imati bar prednost u reketu.

Ispostavilo se da je njegovo prisustvo na parketu imalo suprotan efekat. Letonci su koristili činjenicu da mu pokretljivost nije jača strana, izvlačili su ga daleko od koša, a zatim dolazili do poena koristeći rupe koje su se stvarale u odbrani.

Iako su na kraju trećeg perioda imali samo osam poena viška (46:38) već tada je bilo jasno da Srbija nema snage, a ni sposobnosti da makar uhvati rezultatski priključak.

Prednost Letonaca konstantno je rasla i u jednom trenutku činilo se da će naneti težak poraz Pešićevom timu. Međutim, u finišu je sa nekoliko ubačenih trojki Srbija uspela da makar dođe do „prihvatljivog“ poraza.

Najefikasniji u gostujućem timu bio je Aleksa Avramović sa 16 poena (sve u prvom poluvremenu), Marinković je ubacio 12, a Davidovac devet poena. U reprezentaciji Letonije najviše poena postigao je Kuruc (13), dok su Kavars i Ražulis ubacili po deset.

Poslednji meč u prvoj fazi kvalifikacija Srbija igra 3. jula, kada u niškoj dvorani „Čair“ dočekuje Belgiju (21.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari