Tim i igra za domaću upotrebu 1Foto: FoNet/AP

Sportska čuda se dešavaju, ali trebalo bi ih nečim zaslužiti, a fudbaleri Crvene zvezde to nisu ni u revanšu sa Sasuolom.

Remi sa debitantom na inostranoj sceni bio je samo poslednji trzaj nekadašnjeg planetarnog vladara pred još jedno „sahranjivanje“ evropskih ambicija u kvalifikacijama za UEFA takmičenja.

To što crveno-belih tamo neće biti ni desetu godinu zaredom nije nikakav splet nesrećnih okolnosti ili viših sila delo, nego jasan pokazatelj da im nije mesto u društvu gde (uglavnom) završavaju klubovi sa strategijom u poslovanju, čistim bankovnim računima, ozbiljnom skautskom službom, timovima s dužim stažom… Takvima sreća na žrebu ili terenu nisu ključni faktor uspeha već samo nagrada za znanje i uložen trud, a u LJutice Bogdana u svemu oskudevaju. Ili imaju taman dovoljno za dominaciju na terenima ispodprosečne srpske Superlige.

– Mora da postoji sistem i da se planski radi, a kod nas mnogo toga je stihijski – jedno je od objašnjenja trenera Miodraga Božovića za to što mu je ekipa uz mnogo muke preskočila Valetu sa Malte i doživela krah protiv bugarskog Ludogoreca u trci za Ligu šampiona, a onda surovo spuštena na zemlju od italijanskog tima, o čiju su se „nogu“ prošlih par sezona saplitali svi velikani Serije A.

Međutim, pitanje je zašto je ekipa sklapana dve, tri nedelje pre starta kvalifikacija za LŠ, a ne još u zimskom prelaznom roku, ako je još u jesen bilo jasno da Zvezdi ide titula, da li se omanulo s dovođenjem nekih stranaca i da li je bilo pogrešno što su domaći igrači marginalizovani u odnosu na brojne novajlije s pasošima drugih zemalja? Zbog čega pojedinci među starterima ne vladaju osnovnim taktičkim i tehničkim elementima, neki drugi nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem, a svi zajedno često nisu imali više volje i vazduha u plućima u evropskim bitkama, od kojih se očekivalo da klubu donesu kakav, takav finansijski mir?

Jednostavno, Crvena zvezda – od uprave preko stručnog štaba do terena – ponovo nije bila dorasla evropskoj konkurenciji, što je samo razlog više za, ovde omiljeni, koncept preživljavanja u vidu prodaje najznačajnijih prvotimaca. Ovog leta je to Aleksandar Katai, bez čijih golova i „vuče“ u ofanzivi crveno-beli sigurno ne bi dogurali do plej-ofa za Ligu Evrope. U istom smeru trebalo bi da krene i napadač Ugo Vijeira, jer je (bio) interesantan preko granice i ulazi u poslednju sezonu ugovora, a možda i još neki skup ili nepotreban stranac. Ako bude pravih kupaca do završetka prelaznog roka u Evropi 31. avgusta ili zainteresovanih sa drugih tržišta.

Društvo gubitnika

Ostali srpski klubovi „ispratili“ su Zvezdin učinak na ino sceni. Vojvodina je u plej-of dvomeču sa AZ Alkmarom treći put ostala bez plasmana u Ligu Evrope, Čukarički je istu trku završio u drugom kolu kvalifikacija, a najčešći učesnik UEFA takmičenja sa ovih prostora u 21. velu – Partizan, ceh za samoubilačku klupsku politiku platio je već u prvoj rundi borbe za LE. Svi zajedno skupili su svega 11,5 bodova, a kako se oni dele brojem klubova ovosezonski nacionalni koeficijent iznosi bednih 2,875. Primera radi, Hrvatska i najviše novi(stari) učenik LŠ Dinamo iz Zagreba ove sezone su već skupili 20,5 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari