Tim kao Legija stranaca 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Kosovo je porazom od Češke (1:2) u Plzenju izgubilo šansu da preko kvalifikacija ode na svoje prvo Evropsko prvenstvo, pa će tako meč poslednjeg kola Grupe A protiv Engleske, na stadionu „Fadilj Vokri“ u Prištini (nedelja) biti igran samo za prestiž.

„Gordi Albion“ je u septembru u Sautemptonu posle velike drame savladao Kosovo (5:3) čime je prekinuo niz gostiju od 15 mečeva bez poraza.

Kosovo je od starta kvalifikacija računalo na „Plan B“ koji je obezbeđen ubedljivim osvajanjem prvog mesta u Diviziji D Lige nacija u konkurenciji sa Azerbejdžanom, Farskim Ostrvima i Maltom. U polufinalu baraža Lige nacija u martu će se sastati sa Severnom Makedonijom u Skoplju, što će verovatno biti teži meč od finala u kome će pobednik igrati protiv Belorusije ili Gruzije.

Posle pobeda u ovim kvalifikacijama nad Bugarskom, Crnom Gorom, pa i Češkom (u prvom meču u Prištini), na Kosovo više niko ne gleda kao na autsajdera. Kao najmlađa evropska reprezentacija koja je 2016. godine primljena u FIFA i UEFA (prve kvalifikacije igrala za Svetsko prvenstvo u Rusiji), Kosovo je imalo prednost što je po propisima svetske „kuće“ fudbala smelo da ubedi i fudbalere koji su igrali za druge zemlje da obuku njihov dres.

U tome je ključnu ulogu odigrao bivši predsednik Fudbalskog saveza Fadilj Vokri koji je ubeđivao Albance, Švajcarce, Nemce, Italijane, Crnogorce da zaigraju za novu reprezentaciju. Danas za Kosovo igra sedam bivših reprezentativaca Albanije, trojica potencijalnih igrača Nemačke, trojica koja su oblačila dres Norveške, dva Švajcarca i po jedan Šveđanin, Austrijanac i Crnogorac.

Malo koji reprezentativac Kosova je uopšte rođen na teritoriji reprezentacije za koju igraju, a javna je tajna da pola tima čak ni ne govori albanski već isključivo nemački jezik, ali zbog kojeg selektor Švajcarac Bernard Šalandez nema problem sporazumevanja sa igračima.

Legiju kosovskih stranaca predvodi fudbaler Lacija Valon Beriša, koji je rođen u Malmeu i prošao je sve mlađe selekcije reprezentacije Švedske. Velika borba pre tri godine vodila se između Kosova i Crne Gore za tadašnjeg omladinskog golmana Mančester sitija Arijaneta Murića rođenog u Rožaju.

Crnogorski mediji tada su tvrdili da je Vokri „kupio“ Murića novcem albanskih lobista pošto Fudbalski savez iz Podgorice nije imao ništa više da mu ponudi od obećanja da će biti prvi golman. Navodno je slično i sa ostalim igračima koji su iz drugih zemalja.

Malobrojne prave domaće fudbalere uglavnom predvode mlađi, među kojima je napadač Florent Hasani (22) iz Vučitrna.

Najstariji domaći fudbaler je Vedat Murići (25) koji nastupa za Fenerbahče, a rođen je u Prizrenu.

Česi napali navijače Kosova

Na ulicama Plzenja se u četvrtak uveče odvijao „ulični rat“ između domaćih navijača Češke i simpatizera Kosova, a po tvrdnji medija gosti su izvukli deblji kraj. Češka policija saopštila je da je privela više desetina domaćih huligana zbog napada na fanove Kosova. UEFA je protiv Češke pokrenula disciplinski postupak jer su domaći navijači tokom meča uzvikivali „Kosovo je Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari