Titula u senci korone i pomoći "prijatelja" 1Foto: Predrag Milosavljevic/Starsportphoto ©

Crvena zvezda ima najbolji tim u Superligi, najčešća je konstatacija fudbalskih stručnjaka koja bi trebalo da objasni zašto su crveno-beli treći put zaredom postali šampioni države.

Međutim, srpski šampion je cele sezone „štucao“ i „grcao“ kada je u pitanju domaće prvenstvo, a gorčina naročito ostaje navijačima što nijednom nije savladan večiti rival – Partizan (0:2, 0:0).

Mnogi će sarkastično reći da se šampion Srbije još letos znao, aludirajući na to da će crveno-beli imati pomoć „prijatelja“ u vidu arbitara.

Te pomoći je nedvosmisleno bilo u nekoliko navrata a najdrastičniji su primeri kada je prošle jeseni penal nad Vukanovićem na meču protiv Inđije sviran iako je igrač fauliran više metara van kaznenog prostora, ili u Kruševcu protiv Napretka, kada se Ben sapleo o loptu i tako neočekivano omogućio klubu da dobije udarac sa bele tačke.

Postoje oni koji smatraju da je pomoć napravljena i ukidanjem podele bodova u plej-ofu i plej-autu za koju se verovalo da ne ide Zvezdi na ruku.

Međutim, ove sezone to nije ni moglo da igra bitnu ulogu pošto je zbog pandemije korona virusa liga završena bez plej-ofa i plej-auta.

Velika buka podigla se i kada su crveno-beli jesenas predložili da se broj stranaca sa četiri ponovo podigne na šest ili više, ali ovaj predlog na kraju nije usvojen i crveno-beli su sezonu morali da preguraju sa viškom fudbalera sa inostranim pasošem, odnosno njihovim sedenjem na tribinama.

Nema potrebe posebno podsećati da je zbog pandemije virusa kovida 19 u Srbiji fudbal zaustavljen početkom marta, a potom su poslednja četiri kola (bez druge faze) naknadno odigrana od 29. maja do proteklog vikenda.

Pojedini epidemiolozi poput Zorana Radovanovića upozoravali su da je publika prerano puštena na stadione zarad privida normalnosti uoči jučerašnjih izbora, pa je tako juče na „Rajku Mitiću“ na proslavi titule viđeno preko 18.000 ljudi.

Cele prethodne nedelje nezvanično se pričalo da je korona virus uveliko ušao u Superligu. Javna je tajna da su igrači mnogih klubova vanredno testirani zbog simptoma jake prehlade.

U subotu se na proslavi Zvezdine titule nisu pojavili Marko Gobeljić, Veljko Simić, Dušan Jovančić, Njegoš Petrović, Marko Konatar i Milan Pavkov. Poslednji je na poluvremenu meča s Proleterom zamenjen zbog povrede, a veče je prvoveo u bolnici gde mu je konstatovana fraktura lica.

Za ostale igrače se sumnja da zbog simptoma sličnim gripu imaju koronu i oni su prema nezvaničnim podacima izolovani. Klub se ovim povodom još uvek nije javno oglašavao, a nezvanično je koronu na „Mitić“ uneo bivši kapiten Vujadin Savić koji je, iako nije deo tima, bio u kontaktu sa većinom prvotimaca crveno-belih.

Treba napomenuti da srpski timovi nisu imali kao ekipe u Nemačkoj ili Engleskoj obavezu izolacije svojih igrača i zabranu svakog kontakta sa ljudima van kluba.

Zbog toga se može reći da je prvenstvo završeno u pravi čas, pre nego kovid 19 nije uzeo punog maha u srpskom fudbalu, a pojedini igrači će dve nedelje imati dovoljno vremena ne samo za odmor već i samoizolaciju.

Zvezda je u poslednjem meču savladala Proleter – 2:1, golovima Garsije i Gajića.

Argentinac je u medijima praktično već otpisan za narednu sezonu pošto ga novi trener Dejan Stanković nije sve do ovog meča smatrao čak ni prvom zamenom, dok za desnog beka još uvek vlada nedoumica ima li kvalitet za redove šampiona Srbije s obzirom na to da mu je prethodni strateg, koji je započeo sezonu, Vladan Milojević, šansu davao na „kašičicu“.

Iako će kao trener u zvaničnim spisima ostati upisan Stanković kao onaj ko je osvojio 31. titulu za crveno-bele, nema dileme da će najveće zasluge pripasti Milojeviću koji je pregurao ceo prvi deo sezone.

Na rastanku je čak i sam Milojević nesebično konstatovao da sebi pripisuje treću uzastopnu titulu pošto je nasledniku zimus ostavio 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan.

S obzirom na to da je sezona bila prekinuta zbog korone i da nije bilo ni plej-of faze, ocenjivanje rada Dejana Stankovića doći će tek na jesen.

Novog stratega crveno-belih očekuje težak posao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što je sada minimum koji očekuju navijači, a u kojima će sve do trećeg kola kvalifikacija igrati samo jedan meč.

Voljom žreba lako se može desiti i da sva tri meča Zvezda odigra u gostima, što će dodatno otežati posao jer se zna da neće biti prava na popravni u revanšima, koji su neretko u prethodne tri sezone Milojeviću bili od ključnog značaja.

Novi strateg imaće obavezu da napravi selekciju i kroz sito propusti sve strance kako bi samo oni najbolji ostali za prvi tim.

U tome će mu verovatno problem praviti to što će na formiranje tima uticati to za koje će igrače klub dobiti ponudu, pa mu neki možda silom prilika ostanu na raspolaganju.

– Čestitam svim zvezdašima na tituli. Fudbalerima, navijačima, zaposlenima u klubu. Sve ovo je naša obaveza, jer kada si u Crvenoj zvezdi, iz godine u godinu moraš da potvrđuješ kvalitetan rad. Očekuje nas još mnogo izazova, put neće biti lagan, ali nećemo odustajati. Moramo da podižemo lestvicu iz dana u dan. Na nama je da svemu onome što nas čeka u narednoj sezoni, odgovorimo kako znamo i umemo, zvezdaški ponosno – rekao je Stanković.

Trener Al Ahlija iz Saudijske Arabije, Vladan Milojević, došao je u subotu na „Rajko Mitić“ da učestvuje u proslavi titule koju je kovao. On je pehar podigao zajedno sa svojim naslednikom, dajući mu tako još jednom punu podršku u radu sa crveno-belima.

– Hvala ti, Vlado, podigao si jako visoko standarde. Ovo je veče svih zvezdaša. Čestitam vam svima na tituli. Moja poruka za večeras su stihovi iz one čuvene pesme: „Računajte za nas“. Moja poruka je da računate na mene – zaključio je Stanković.

Sramotna proslava kapitena

Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan poveo je sa mikrofona navijanje na severnoj tribini rečima: „Nije lako uvek biti drugi ili treći, jedite go***, mi smo šampioni!“, aludirajući na večitog rivala. Ovo nažalost nije prvi put da igrači večitih na vulgaran način omalovažavaju rivala, a ostaje nam samo da se nadamo da je poslednji.

Otpisani Ben junak sezone

El Fardu Ben je prošlog leta bio na izlaznim vratima Crvene zvezde koja ga čak nije ni registrovala za mečeve Lige šampiona.

Na kraju se ispostavilo  da je ostanak Bena bio ključna stvar za crveno-bele u Superligi. Sa 13 golova i četiri asistencije na 20 utakmica Ben je po statističkim parametrima bio najkorisniji igrač crveno-belih ove sezone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari