Tomas Bah: "Ulazimo u poslednju, operativnu fazu organizovanja Olimpijskih igara" 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Održan je poslednji sastanak Koordinacione komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta zadužene za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao je da nakon ovog sastanka sledi poslednja, operativna faza organizacije Olimpijskih igara u Tokiju koje počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta.

– Do početka Igara deli nas samo 65 dana, i od ovog momenta mi smo u potpunosti posvećeni tome da organizujemo sigurne i bezbedne Olimpijske igre za sve učesnike, i ulazimo u finalnu fazu organizacije. Sportisti širom sveta šalju zahvalnost japanskom narodu i našim partnerima u Japanu za posvećenost i temeljne pripreme za najveći sportski događaj, a mi se radujemo Igrama na kojem će svi sportisti sveta dobiti priliku da zasijaju u najboljem svetlu i pokažu svetu kako pravi šampioni prelaze preko svake prepreke – rekao je Tomas Bah nakon sastanka Koordinacione komisije.

Predsednik Bah je istakao podatak da je za sada preko 75 odsto budućih stanovnika Olimpijskog sela vakcinisano ili započelo proces vakcinacije, dok se očekuje da u momentu početka Olimpijskih igara ova brojka premaši 80 odsto.

Predsednica Organizacionog komiteta “Tokio 2020”, Seiko Hašimoto, istakla je da mere zaštite od infekcije virusom imaju višestruki značaj.

– Doneli smo mere koje će pomoći da se zaštite svi sportisti, članovi delegacija i ostali učesnici Olimpijskih igara, ali i mere koje će doprineti zaštiti japanskog stanovništva. U ovom momentu svet se suočava sa mnogo poteškoća, i misija ovih Igara biće da pokaže način da ih svi zajedno prevaziđemo. Organizacioni komitet Igara u Tokiju i Međunarodni olimpijski komitet sada zajedno ulaze u poslednju fazu organizacije ovog velikog događaja i sve je podređeno uspešnom održavanju Olimpijskih igara – istakla je Hašimoto.

Međunarodni olimpijski komitet već je izdao nekoliko verzija “Knjige pravila” za sve učesnike Igara koje sadrže sve mere zaštite od infekcije virusom COVID-19, kao što su fizičko distanciranje, nošenje maske, česta testiranja, izvanredna higijena i ostale mere koje će doprineti da se nekoliko stotina sportskih događaja ovoga leta u Japanu održe u bezbednom i sigurnom okruženju za sve učesnike.

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije koja je održala i predavanje svim sportistima i članovima sportskih saveza o važnosti imunizacije putem vakcinacije.

Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari