Topić zablistao na debiju, Crvena zvezda pretrčala Igokeu i počastila navijače za Novu godinu 1foto:ABA liga/Dragana Stjepanović

Dugo očekivani ovosezonski debi Nikola Topić ukrasio je partijom kojom je najavio da bi zaista mogao da bude pojačanje Crvene zvezde u nastavku sezone. Oslabljena Igokea bila je nedostojan rival crveno-belima na kraju 2023. godine (80:48).

Kada se pojavio na zagrevanju za večerašnji meč, sam Nikola Topić ostao je zatečen ponašanjem navijača koji su ga strpljivo sačekali kako bi dobili autograme i slikali se sa 18-godišnjim plejmejkerom, povratnikom u crveno-bele redove.

Oslabljena Igokea bila je idealan protivnik za debi talentovanog organizatora igre koji je u hali „Aleksandar Nikolić“ pokazao da bi mogao da bude pojačanje u nastavku takmičarske godine.

Topić je bio deo startne petorke u duelu sa najprijatnijim iznenađenjem sezone koje je u međuvremeno ostalo bez nekolicine igrača, odlukom uprave kluba.

Igokea večeras nije ličila na ekipu koja je do pre samo par kola bila na drugom mestu ABA lige.

Bez Nemanje Gordića, Zorana Nikolića, Nikole Tanaskovića, na kraju i Mudija trener Vladimir Jovanović jednostavno nije imao dovoljno širok kadar da svo vreme parira raspoloženom domaćinu, u čijim redovima nije bilo Luke Mitroivća, koji je na nedavnom gostovanju u Atini doživeo nezgodnu povredu kolena.

Sam početak meča bio je putokaz u kojem će se pravcu razvijati kompletna utakmica.

Raspoložen, Topić je odmah upisao prve ovosezonske poene u dresu Zvezde, a potom je bio incijator većine napada u tranziciji.

Crveno-beli su bukvalno pretrčavali rivala u provm poluvremenu, naročito uvodnoj četvrtini.

Za samo šest uvodnih minuta, Zvezda je ubacila čak 24 poena od kojih je 18-godišnji organizator igre dao šest, uz dve asistencije.

Svestan i želje navijača da ih na terenu vide zajedno, trener Sferopulos je krajem prve deonice upario Teodosića i Topića koji su u jednoj akciji nagovestili kakva bi njihova saradnja mogla da bude.

Topić je u tranziciji asistirao ka Teu koji je iz punog trka pogodio trojku kojom je motivisao navijače da naprave još lepši ambijent.

Gosti su periodično pretili preko raspoloženog Nakića u prvih 20 minuta ali je bilo evidentno da neće imati snage i svežine da u kontinuitetu isprate rivala.

Igokea je u Beograd doputovala sa Karmajklom kao jedinim centorm, zbog čega je trener Jovanović u drugih 20 minuta periodično igrao bez petice, sa mladim i neiskusnim Boškovićem u petorkama u kojima nije imao centra kao opciju pod košem.

U takvoj konstelaciji Tobi se solidno snašao (13p) za razliku od Gilespija koji je ostavio utisak pojačanja sumnjivog igračkog kvaliteta.

Meč je imao intenzitet samo u prvom poluvremnu u kojem je domaćin od 47 čak 16 poena dao u tranziciji i 18 iz reketa.

U drugih 20 minuta gosti su se, posebno u četvrtoj deonici, pretvorili u pukog statistu koji je jedva čekao da se duel završi.

Sferopulos nije želeo da previše forsira nosioce igre, proširio je rotaciju do maksimuma, pruživši priliku i Daliboru Iliću koji je u suštini neko ko retko kada ima „pravo glasa“ na terenu.

Igokea je u poslednjoj četvrtini ubacila samo četiri poena i time samo olakšala nastojanje domaćina da bez prevelikog utroška energije završi takmičarsku 2023. kao lider u ABA ligi sa samo jednim porazom u 14 odigranih kola.

Već 2. januara, crveno-bele očekuje evroligaško gostovanje Fenerbahčeu, pa za dva dana domaćinstvo Partizanu.

Najefikasniji u pobendičkom timu bio je Tobi sa 13 poena, Davidovac je dao 10, dok je Topić meć završio sa osam poena i pet asistencija, uz loših 0/5 za tri poena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari