Tradicija nije dovoljna 1Foto: STARSPORT

Posle dve uzastopne pobede u Evroligi, ali i teškog poraza od Cedevite Olimpije u ABA ligi, košarkaše Zvezde večeras čeka gostovanje Armaniju u Milanu koji je izgubio poslednje dve utakmice, a dobio samo jedan od četiri evroligaška duela.

Crveno-belima na ruku ide i tradicija da od Milaneza nisu izgubili nijednu od četiri utakmice odigrane u Evroligi (od 2000), ali su mnogi drugi parametri protiv njih.

Košarkaši Zvezde, naime, još traže igru u kojoj bi kvaliteti letošnjih pojačanja došli do izražaja. Lorenco Braun je došao do svoje napadačke forme, ali još uvek nije uspostavljen link između njega i visokih igrača koji su pred sezonu isticani kao najveća uporedna prednost crveno-belih.

Gist i Kuzmić, pre svega, ali i Odžo, deluju uglavnom „odsečeni“, kao centarfori bez pravog pasa, njihova glavna odlika je igra u „piku“, a toga u napadima Zvezde nema ili ima premalo.

To na neki način „uprošćava“ njihove napade, oni postaju predvidljiviji i lakši za branjenje. Uz mnogo veći pritisak na spoljne igrače koji su uglavnom u stagnaciji ili padu forme (Beron, DŽenkins, Davidovac) ili u krizi minutaže (Dobrić).

S druge strane, Milanezi su furiozno krenuli sezonu ali i upali u malu rezultatsku krizu u kojoj ih je najviše zaboleo poraz na svom parketu u samom finišu od Efesa.

Etore Mesina dobro je posložio kockice u rosteru, ekipa odlično trči a šutira još bolje. Vodeći su u Evroligi po procentu za tri poena (42,9 odsto), ali i pretposlednji za dva (46,8). Ključ igre Zvezde trebalo bi da bude u odbrani, četiri puta ove sezone su dozvolili protivniku 80 i više poena i sva četiri puta su izgubili.

Trener Zvezde Dragan Šakota istakao je da je očigledno da je Armaniju cilj plej-of Evrolige.

„S druge strane, učinak u domaćoj ligi im je slab, što je čudno sa takvim sastavom i trenerom. I ostale ekipe po Evropi imaju promenljive rezultate, ali mi nemamo izbor, ABA nam je prioritet, to što jeste, i nismo u istoj situaciji poredeći njih koji imaju ugovor i igraće Evroligu i sledeće sezone i nas. Veliki respekt prema treneru Mesini, imaju jak sastav, igraju moderno, menjaju odbrane u zavisnosti od napadača, odgovaraju svim vrstama taktike. Jasno je da imaju visoke ciljeve i očekujem interesantnu evroligašku utakmicu, voleo bi da odigramo jedan dobar, lep meč u Milanu“ rekao je Šakota.

Vladimir Micov je na meču protiv Ređo Emilije tokom vikenda u domaćem šampionatu istegao ligament desnog stopala i male su šanse da će biti spreman za meč sa crveno-belima. U saopštenju kluba iz Milana navodi se da Micova sigurno očekuje pauza, a kolika će ona biti biće procenjeno narednih dana. Srpski košarkaš ove sezone u Evroligi beleži prosečno 12 poena, 3,3 skoka i 2,1 asistenciju po meču.

Kazna od Evrolige 17.500 evra

Košarkaški klub Crvena zvezda kažnjen je u sredu od strane disciplinskog sudije Evrolige zbirnom kaznom od 17.500 evra, preneo je zvanični sajt kluba. Čelni ljudi elitnog košarkaškog takmičenja odlučili su se na ovakav potez zbog propusta u organizaciji utakmice 11. kola Evrolige sa Valensijom.

Disciplinski sudija Evrolige Patrik Granžan izrekao je ovu kaznu zbog dva propusta: Zastoj u radu semafora koji je prouzrokovao prekid utakmice u trajanju od 57 minuta tokom prve četvrtine utakmice u iznosu od 15.000 evra; Ubacivanja kovanica na teren i limenke za piće kojom je pogođen jedan od sudija po završetku utakmice, u iznosu od 2.500 evra.

Raspored i tabela

CSKA – Žalgiris 18.00

Makabi – Bajern 20.05

Armani – Crvena zvezda 20.45

Real – Valensija 20.00

Petak

Zenit – Asvel 18.00

Himki – Barselona 18.00

Fenerbahče – Alba 18.45

Panatinaikos – Olimpijakos 20.30

Baskonija – Efes 21.00

1. Efes 9-2

2. Barselona 8-3

3. Real 8-3

4. Makabi 7-4

5. CSKA 7-4

6. Panatinaikos 7-4

7. Armani 7-4

8. Hinki 6-5

9. Baskonija 5-6

10. Olimpijakos 5-6

11. Asvel 5-6

12. Crvena zvezda 4-7

13. Fenerbahče 4-7

14. Valensija 4-7

15. Alba 4-7

16. Bajern 4-7

17. Žalgiris 3-8

18. Zenit 2-9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari