Treba li zaista Zvezdi Fakundo Kampaco: Koga sve trener Ivanović ima na toj poziciji i koliko bi koštao Argentinac zbog duga prema Realu 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Argentinski plejmejker Fakundo Kampaco nema klub od kraja novembra, kada su ga otpustili Dalas Meveriksi kako bi na njegovo mesto doveli Kembu Vokera.

Za sjajnog pleja zainteresovana je Crvena zvezda, a ponuda za Argentinca vredna je 1,8 miliona evra i važi za njegov ostanak u crvenom-belu dresu do kraja sezone.

Kako piše španska „Marka“, košarkaški klub Real Madrid neće izjednačiti ponudu koju je Crvena zvezda poslala za omalenog pleja. Ipak ovo ne znači automatski da će ga Zvezda angažovati, budući da sjajni plej želi da se izbori za novu priliku u NBA ligi.

Uz to Kampaco duguje novac Realu, pa bi prelazak u neku evroligašku ekipu bila otežavajuća okolnost po njega. Kada je napuštao Real 2020. godine, dogovoreno je da će Real dobiti šest miliona evra obeštećenja. Veliki deo tog novca vraćao je upravo Kampaco od svoje plate, nadajući se da će mu NBA karijera biti duga.

Marka navodi da Realu trenutno duguje 2,6 miliona evra. Najbolji ishod za Kampaca, finansijski gledano, bio bi da potpiše neki ugovor u NBA i vrati novac Realu, a ako to izostane nije loša opcija ni da propusti ostatak ove sezone, jer bi na taj način mogao da ušteti oko 1,4 miliona evra.

Svakako, Real mu neće oprostiti 2,6 miliona evra duga, pa ako bi ga iko iz Evrope angažovao morao bi da pokrije i taj iznos.

Kampaco je za Real igrao u sezoni 2014/15, te u periodu od 2017. do 2020. godine, a sa tim tim timom osvojio je dve Evrolige i nekoliko titula šampiona Španije.

Još jedan Argentinac u redovima regionalnog šampiona, Luka Vildoza, raduje se potencijalnoj saradnji sa kolegom iz reprezentacije.

„Nismo se čuli, ali sam čuo glasine o njegovom transferu. Biću srećan ako dođe, to bi bilo sjajno, jer smo mi prijatelji, ali sam sad okrenut samo utakmici“, rekao je Vildoza.

Ukoliko bi Kampaco stigao to bi dalo novu dimenziju igri Crvene zvezde. Sa tako prodornim plejom igra šampiona ABA lige bi dobila novu notu, a napad čete Duška Ivanovića bi bio još ubojiti, što bi pred posebne muke stavljalo protivničke odbrane.

Čini se da je od dolaska Duška Ivanovića na klupu trofejnog kluba hemija u ekipi na izvrsnom nivou, a da li bi ju je ugrozio ili makar poljuljao dolazak jedne zvezde u tim svetskog renomea teško je proceniti iz trenutne pozicije.

Kako god, urednik magazina „Koš“ Aca Ostojić ističe da Crvena Zvezda ima praktično po dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji, ali da ne veruje da će među “crveno-bele” stići Fakundo Kampaco.

– Sa Kampacom bi Zvezda bila mnogo bolja. On je fizički izuzetno jak igrač sa prebogatim iskustvom, što klupskim što reprezentativnim. Igrao je dve godine u NBA i verovatno želi da nastavi svoju “avanturu preko bare”, a o ulozi koju je imao u Real Madridu je suvišno i pričati. Ipak i bez njega Zvezda ima jak sastav. Imaju pet centara, Miroslav Raduljuca se praktično i “ne skida”, dok Ognjen Kuzmić igra malo. Ipak trener Duško Ivanović sjajno rotira igrače u oba takmičenja i oni gotovo u svaku neizvesnu završnicu ulaze odmorni što im donosi preko potrebnu stabilnost i preciznost koja ih vodi do serije pobeda u ovom trenutku – završava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari