Treći na svetu: Juniorska reprezentacija Srbije u savateu osvojila sedam medalja 1Foto: Privatna arhiva

U Sloveniji je od 21. do 25. juna održano Svetsko prvenstvo za juniore u assaut savateu. Reprezentacija Srbije imala je sedam predstavnika. I svih sedmoro juniora i juniorki osvojili su u svojim kategorijama medalje: jednu zlatnu, dve srebrne i četiri bronzane.

Zlatnu medalju osvojio je Vasilije Ilić (KBS „Tim Konstantinović”, Beograd) u kategoriji + 85 kg; srebrne medalje Una Teodora Zečević (SU „Kangal”, Beograd) u kategoriji + 70 kg i Stefan Vidić (SK „Vojvodina”, Novi Sad) u kategoriji do 52 kg.

Bronzane medalje osvojili su: Jelena Radojčin (SK „Banat”, Zrenjanin) u kategoriji do 65kg, Arijana Otašević (SUBS „Pobednik 021”, Novi Sad) u kategoriji do 60 kg, Vladimir Boberić (KBS „Tigrovi”, Žabalj) u kategoriji do 56 kilograma i Mihajlo Mandić (SUBS „Pobednik”, Novi Sad) u kategoriji do 70 kg.

Uz naše juniore bili su selektor Miodrag Rakić iz Rume i treneri Miroslav Odžić i Luka Miletić iz Novog Sada, a na Svetskom prvenstvu sudile su i naše internacionalne sudije: Maja Odžić iz Novog Sada (predsednica Sudijske komisije Internacionalne savate federacije), Velimir Karanović iz Beograda i Igor Pantić iz Novog Sada.

Treći na svetu: Juniorska reprezentacija Srbije u savateu osvojila sedam medalja 2
Foto: Privatna arhiva

Ovaj odličan rezultat plasirao je našu reprezentaciju na treće mesto na Svetskom prvenstvu u Podčetrteku.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom od jedne zlatne, dve srebrne i četiri bronzane medalje koji nas je plasirao na treće mesto na Svetskom prvenstvu, a posebno zlatnom medaljom koju je osvojio Vasilije Ilić u apsolutnoj kategoriji, ubedljivo pobedivši francuskog reprezentativca i time omogućio da se čuje nacionalna himna Srbije na ovom velikom međunarodnom takmičenju. Ništa manje nisu ni zasluge ostalih takmičara koji su dali sve od sebe da ostvare odličan rezultat na ovom prvenstvu. Ostvarili su veliki broj pobeda i za nijansu gubili neke mečeve, uz sve pohvale predstavnika velikog broja prisutnih reprezentacija“, rekao je selektor Rakić.

Pokrovitelj nastupa našeg tima je Ministarstvo sporta.

Telohranjitelj Kralja Petra doneo ovaj sport u Srbiju

Reč „savate“ na francuskom jeziku znači stara cipela, a vrlo je interesantna priča o pojavi ovog sporta kod nas.

Telohranitelj kralja Petra Dragomir Nikolajević, koji je odlično govorio francuski jezik, upućen je na dodatno školovanje u periodu 1902–1904 u Francusku, u školu Joinville-le-Pont, koja je preteča današnjeg Instituta za sport Francuske.

Treći na svetu: Juniorska reprezentacija Srbije u savateu osvojila sedam medalja 3
Dragomir Nikolajević (desno), foto: Privatna arhiva

Tamo se susreo sa francuskim i engleskim boksom, koje je po povratku demonstrirao članovima Sokolskog društva. Bio je smatran najsnažnijim vojnikom na Solunskom frontu, a 1914. godine izdao je knjigu Boks francuski i engleski, u kojoj opisuje francuski boks (savate) i engleski (klasični) boks.

Smatra se začetnikom ove dve vrste boksa u Srbiji. Engleski boks je uvođenjem novčanih nagrada za pobede dobio na masovnosti, a savate je, nasuprot njemu, očuvao duh amaterskog sporta.

Za savate je vrlo karakteristično neprestano kretanje, stoga su savate borbe kondiciono izuzetno zahtevne. Nožni udarci koriste se češće i više nego ručni.

Pre početka svakog meča, savatista mora da pozdravi sudiju i protivnika posebnim pozdravom nalik naklonu.

Jer, protivnik se poštuje. I pobeđuje. Pokazali nam naši juniori kako.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari