Trend smanjenja plata fudbalerima nije zaobišao Srbiju i region 1Foto: Starsport

Trend smanjenja plata usled prekida svih fudbalskih takmičenja neće zaobići Srbiju i region.

Partizan je prvi srpski klub koji je objavio da je u saglasnosti sa igračima doneta odluka o smanjenju zarada, dok je Dinamo Zagreb saopštio da „trajno neće isplatiti trećinu primanja“ svojim fudbalerima.

Dok fudbalski funkcioneri i menadžeri u Srbiji polemišu kroz medije da li su i domaći igrači „bahati milioneri“, kako je pojedince iz inostranstva nazvala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, te da bi im zbog toga trebalo umanjiti primanja zbog korona virusa, Mirko Poledica iz Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost upozorava da to pitanje nije tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

– Razumem da će klubovi pretrpeti štetu, ali hajde da prvo vidimo kako se naši timovi finansiraju da bi znali šta uopšte gube ovom situacijom. Niko od nas nema uvid u njihove finansije. U Srbiji od TV prava ne možeš da platiš ni sudije ni obezbeđenje, da pokriješ osnovne troškove. Naravno da Zvezda i Partizan gube pošto ostvaruju prihode od UEFA učešćem u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Međutim, ne verujem da će UEFA dozvoliti da bilo ko od klubova iz njihovog takmičenja pretrpi štetu. Kada pričamo o gubicima, moramo istaći da fudbal nije samo Superliga, profesionalci igraju i u Prvoj ligi. U njoj je sve nula, nema prihoda ni od TV prava, ni od prodaje ulaznica. Oni se mahom finansiraju iz budžeta opština i od toga zavise – priča Poledica.

On tvrdi da je zabluda da igrači u Srbiji zarađuju milione, te da bi mnogi usled oduzimanja od plate bili u ozbiljnom socijalnom problemu.

– Niko u Srbiji od fudbalera nema zvanično veću platu od 40.000 dinara. U 80 odsto slučajeva to je čak minimalac. Klubovi pored plate daju igračima bonuse koji su misterija šta tačno predstavljaju i kako se oporezuju, iako bi po zakonu svaka zarada morala da bude oporezovana. U ugovoru oni to predstavljaju kao prihode za iskustvo igrača i slične stvari. U Srbiji ima samo nekoliko klubova koji plaćaju dobro, a svi ostali su na minimumu. U Hrvatskoj su igrači preduzetnici, oni to zovu samostalni djelatnici, i na njih se ne primenjuje Zakon o radu. Mi smo se ovde izborili da igrači potpisuju Ugovor o radu, a u Zakonu o radu ne piše ništa o smanjenju plate u vanrednom stanju – dodaje Poledica.

SPFN će zbog toga predložiti formiranje Radne grupe da bi se videlo na koji način da se smanji šteta koja će nastati zbog toga što je fudbal stao na određeno vreme.

– FIFA razmatra predlog da se igračima ugovori produže automatski za period koji se ne igra. Drugi model je da se umanje plate igračima za pola, a da se druga polovina po nastavku takmičenja plaća u ratama, što je po meni verovatno najpravičniji predlog. Zato ćemo predložiti formiranje Radne grupe u kojoj bi bili Savez, igrači, klubovi… Tu bi trebalo da bude uključena i radna zajednica klubova jer samo Zvezda i Partizan imaju po 300 zaposlenih ljudi koji brinu o terenu, čiste svlačionice i rade sve one poslove bez kojih fudbal ne bi postojao, a takođe su bitni, a isto tako su i njihova radna mesta ugrožena. Trebalo bi da zajedno sagledamo potencijalne gubitke i pronađemo solidarno rešenje – naglašava Poledica.

Mario Jurić iz Udruge nogometaša Hrvatske upozorava da mnogi klubovi misle da je odluka o smanjenju plata jednostrana.

– U principu svaka jednostrana odluka podleže sankciji, odnosno nije je moguće tek tako doneti. Ona mora biti koordinirana sa Udrugom nogometaša ili sa svakim fudbalerom pojedinačno. U suprotnom, kao što rekoh, ne može važiti. Mnogi klubovi su najavili smanjenje, ali nisu još svi posegnuli za time. Čak i sama takva najava u suštini nije dobra ni za klub, ni za igrače, ni za sam fudbal u celini – smatra Jurić.

On napominje da smanjenje prihoda klubova ne može biti izgovor za smanjenje plata.

– Opravdanje da smanje platu nalaze u tome jer strahuju zbog gubitaka prihoda. Zanima me da vidimo o kojim gubicima pričamo jer se prvenstvo ne igra tek 14 dana, pa je još rano svoditi bilans. S druge strane, ja bih voleo da je to zaista tako, jer ako strahuju od gubitaka onda znači da klubovi imaju ozbiljne prihode, iako u praksi to nije baš tako. Od televizijskih prava se jako malo ili praktično ništa ne prihoduje u najjačoj ligi Hrvatske. Od prodaje ulaznica takođe, tu možda samo Hajduk ima značajan prihod. Zato mi takva opravdanja nisu najjasnija – tvrdi Jurić.

Osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine Aldin Đidić smatra da bi rešenje moglo da leži u pomoći države klubovima.

– Smatram da se ovaj problem treba posmatrati od države do države, ali sa praćenjem međunarodnih smernica. Primera radi, u Bosni i Hercegovini nedostaje zakon o pandemijama ili elementarnim nepogodama, koji bi mogao pružiti protekciju od strane države usled nemogućnosti prihodovanja pravnih subjekata od redovne aktivnosti. Takav zakon postoji u Holandiji, Rumuniji i drugim zemljama, čime se štite radna mesta. U slučaju BiH država nije donela odgovarajuće mere da zaštiti sport i klubovi su u vrlo teškom položaju kao poslodavaoci, jer nemaju mogućnost da ostvare prihode koje su očekivali. Naš stav je da država mora zaštiti radna mesta u sportu. Predlog je da se izvrši klubovima povrat poreza koje su uplatili državi u poslednja tri meseca, kako bi imali na raspolaganju operativnih sredstava za rad- zaključuje Đidić.

Partizan se dodvorava Vladi Srbije

Partizan je objavio da je u dogovoru sa igračima odlučio da deo primanja donira Vladi Srbije u cilju borbe protiv korona virusa. Ova odluka je naročito iznenađujuća pošto je poznato da crno-beli uz Crvenu zvezdu spadaju u klubove koji dobijaju velike donacije od države.

– Meni je suludo da doniraš pare Vladi Srbije. Moje mišljenje je da bi pre trebalo donirati zdravstvenim ustanovama i ljudima kojima je taj novac preko potreban. Ovako kad doniraš ne znaš da li će pare biti potrošene na službene automobile ili ručkove, koja je garancija da će otići tamo gde treba. Mislim da je to više odluka u kojoj treba nekome da se dodvoriš da bi ponovo mogao da mu tražiš – smatra Mirko Poledica.

U Steaui sve plate 700 evra

Najdrastičniji primer smanjenja plata u regionu je potez predsednika Steaue Điđija Bekalija. On je svim fudbalerima smanjio plate na 700 evra. „Prosečne plate u klubu su od 10.000 do 15.000 evra. Igrači mogu da žive sa 700 evra, tolika je prosečna plata u Rumuniji. Neka izaberu, jel hoće da svi umremo ili da par meseci budu siromašniji“, izjavio je Bekali. Lokalni mediji su ovaj potez nazvali demagoškim i izneli sumnju da većina igrača nije saglasna sa smanjenjem.

Ludost da igrač u Srbiji zarađuje pola miliona evra

Fudbalski menadžeri očekuju da će klubovi iskoristiti vanrednu situaciju i prekid takmičenja za smanjenje plata igračima. Većina menadžera javno odobrava ove mere smatrajući da fudbaleri ovde previše zarađuju.

– Neko da u Srbiji godišnje zarađuje 500.000 ili 600.000 evra… To je prosto nenormalno. Kao menadžer, koji živi od fudbala, to smem da kažem. To je ludost. Znam da će biti različitih komentara na ove moje reči, ali to je jednostavno tako. Cela Španija se digla na noge sada zbog zarada igrača. Shvatili su da ozbiljni naučnici mesečno zarađuju 2.000 evra. Videćemo da li će ostati na tom kursu kada sve ovo prođe. Ja se nadam da hoće. Svi zajedno koji radimo oko fudbala smo preterali. Ovo je jedini način da se bar malo zaustavimo – rekao je menadžer Zoran Stojadinović za „Mocart sport“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari