Trener Danila Medvedeva o receptu za pobedu nad Đokovićem 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Žil Server, trener Danila Medvedeva, koji je u finalu ovogodišnjeg US Opena pobedio Novaka Đokovića, otkrio je kako je Rus pronašao igru kojom je došao do trijumfa nad najboljim teniserom sveta.

Francuski stručnjak ističe da je posle poraza koji je Medvedev doživeo od Novaka na Australijen openu bilo neophodno da promeni svoju igru kako bi se suprotstavio Đokoviću.

– Posle finala u Australiji, imali smo osećaj da Danil nije imao dovoljno vatre u igri koja vam pomaže da budete bolji. Pogotovo u mečevima protiv igrača kao što je Novak. Zato je to morao da promeni da bi ovo finale odigrao na višem nivou. Sada svi osećamo da je spreman da se takmiči i pobeđuje na najvišem nivou – rekao je francuski stručnjak, koji od 2007. godine trenira Medvedeva.

On je pojasnio da je pre svega bilo neophodno da Rus često menja taktiku tokom meča.

– Naravno, lako je to sve reći. Ali ne postoji čarobni štapić. Potrebno je da igrate svoj najbolji tenis, da imate kvalitet u udarcima, ali i da znate da morate da menjate strategiju tokom meča jer će vam se Novak adaptirati. Morate da osetite momenat kada je potrebno da uradite nešto drugačije. Imali smo nekoliko različitih taktika tokom meča. Pogotovo kada je Danil ubacivao lopticu u sredinu terena da ne bi otvarao uglove i da ne bi morao mnogo da trči. Naravno, dobar servis je bio jedan od ključnih segmenata. Servirao je baš dobro – rekao je Server.

Medvedev je servirao gotovo savršeno, dozvolio Đokoviću samo jedan brejk i osvojio čak 81 odsto poena kada je ubacio prvi servis.

– Pobedio je zahvaljujući servisu na veoma visokom nivou. Mnogo vremena smo posvetili tom udarcu u poslednje vreme. Svakog dana sam mu postavljao različite ciljeve kako bih izvukao maksimum iz njegovog servisa. Već u Torontu smo osetili da mu se servis jako popravio.

Priznao je Francuz da je Medvedeva uhvatila panika posle prve propuštene meč lopte i prvog Novakovog brejka u susretu.

– Bila je teška situacija na kraju meča. Kasnije mi je Danil rekao da su noge počele da mu otkazuju od tenzije. Tada je počeo potpuno drugi meč. Kada izgubite jedan brejk, sumnje počinju da rastu. Potrebno je pronaći sve moguće resurse u sebi da bi nastavili dobro da servirate. Pobediti Novaka na grend slem turniru je velika stvar. A pobediti Novaka u grend slem finalu je mnogo veća stvar. Nadam se i priželjkujem da će ova pobeda podići Danila na još viši nivo – rekao je Žil Server.

Putin čestitao, a od Dume orden

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Danilu Medvedevu osvajanje US opena.

– Tako igraju pravi šampioni – piše u telegramu koji je poslao Putin, koji retko čestita sportistima na postignutim uspesima.

Pobeda ruskog tenisera u Njujorku izazvala je reakciju i poslanika u ruskoj Dami, koji su najavili da će podneti predlog da Danil Medvedev dobije godišnju državnu nagradu, jedno od najvećih priznanja u najvećoj državi sveta.

Koreča: Presudan prvi gem

Aleks Koreča, nekadašnji španski teniser i bivši selektor španske Dejvis kup reprezentacije, smatra da je Danil Medvedev pobedio Novaka Đokovića u finalu zahvaljujući boljoj taktičkoj pripremi za ovaj meč.

– Znam da je to samo prvi gem u meču, ali po mom mišljenju je taj gem potpuno izbacio Novaka iz ležišta. Nije očekivao tako nešto. Znamo koliko ne voli kada izgubi svoj servis. Od tog trenutka je Medvedev znao tačno šta treba da radi. Igrao je veoma pametno i taktički nadvisio Đokovića – rekao je Koreča, a zatim dodao da smatra da će ovo biti samo prvi u nizu uspeha ruskog tenisera.

– Pobediti Novaka u finalu znači stvoriti osećaj da možeš da ga pobediš opet. U Australiji će osetiti da može opet to da ponovi. I dalje je veoma mlad, ima dobre noge, dobru glavu. Način na koji on igra je jako težak protivnicima. Mislim da je on jedan od momaka koji će u narednih pet ili šest godina osvajati najveće turnire. Zaslužio je ovu titulu. Dosta se namučio do sada da bi osvojio prvi grend slem, ali sada možemo da ga smatramo istinskim šampionom.

Španac je izjavio i da će Đoković izvući pouke iz poraza u Njujorku.

– Ovo je i za njega neki proces učenja. Siguran sam da će se vratiti. Uveren sam da će se oporaviti od ovoga. Samo treba vremena da shvati da je imao savršenu sezonu. Izgubio je samo nekoliko mečeva. Mislim da će sada osetiti olakšanje kada je ovaj ogroman pritisak spao. Postaviće nove ciljeve i fokusirati se na Australijan open. Možda čak i na Masters kup na kraju sezone ako mu se bude igralo. Ili će možda odlučiti da malo pauzira i proceni šta je za njega najbolje – rekao je Koreča.

Trojica već na Mastersu

Nakon US opena Danil Medvedev je postao treći teniser koji je obezbedio učešće na završnom Mastersu, koji se ove godine neće igrati u Londonu nego u Torinu.

Granica za plasman na završni masters je 4.990 bodova osvojenih u 2021. godini i pre turnira u Njujorku prešli su je Novak Đoković, koji je sakupio 8.370 bodova i Stefanos Cicipas sa 5.470 bodova.

Posle pobede na US openu na drugo mesto uskočio je Danil Medvedev, koji sa 2.000 bodova osvojenih na ovom turniru sada u zbiru ima 6.380 bodova.

Ispod crte su, za sada, Aleksander Zverev (4.915 bodova), Andrej Rubljov (4.030), Mateo Beretini (3.955), Rafael Nadal (2.985), dok osmu poziciju trenutno drži Kasper Rud sa 2.675 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari