nikola jokićfoto EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Regularni deo NBA sezone približava se kraju, s tim u vezi, bliži se i period kada će biti proglašen MVP ligaškog dela najkvalitetnijeg prvenstva na svetu.

Na osnovu učinka, statističkih parametara, ali i rezultata Denvera (trenutno je lider na Zapadu) NIkola Jokić najbliži je zvanju MVP.

S obzirom na to da je aktuelni i poslednji dvostruki osvajač nagrade za najkorisnijeg NBA igrača, u Americi se formirao broj kritičara koji pokušavaju da ospore činjenicu da je statistički Srbin prvi među konkurentima za prestižnu nagradu.

Kendrik Perkins, nekadašnji centar Bosotn Seltiksa, pre svega, ali i Oklahome Siti Tandera, permanentno radi na tome da devalvira domete srpskog centra.

Naposletku, zamera mu to što kao petica ima dvocifren broj asistencija u proseku. Amerikanac smatra da je to posledica njegove želje i namere da pojedine akcije ne završava sam, iako bi mogao, već da to uspešnim dodavanjima omogućava saigračima.

Osetivši potrebu da replicira, s obzirom na to da sam Jokić to nikada ne bi uradio, Majk Meloun, trener Denvera, obratio se javnosti.

– Nikola je sjajan, bez obzira na statistiku. On je centralna figura u svemu što radimo u ofanzivi. Ne treba mu tražiti zamerke samo zato što je sposoban da tokom utakmice stigne do deset asistencija. On je glavni kreator naše igre i najvažnije je da imamo 24:0 kada on ostvari tripl-dabl – barata činjenicama trener Denvera.

– Ljudi njegovu kreativnost i nesebičnost žele da predstave kao pumpanje statistike. Ako je tako, nadam se da će to nastaviti da radi jer istovremeno i mi pobeđujemo. Kada daje doprinos na sve te različite načine ujedno nam omogućava da igramo na mnogo višem nivou. Kakav je naš učinak kada ne dobije tripl-dabl? Pedeset posto… To samo po sebi govori o njegovoj veličini i njegovom značaju.

Jokić ima tripl-dabl prosek od 26,9 poena, 11,7 skokova i 10 asistencija.

U skladu sa tim, utisak je da kompletniji košarkaš trenutno ne igra na NBA parketima.

– Znam iz osam godina rada, a i iz razgovora sa Nikolom da ga ne pokreću pojedinačne nagrade. Kada se ujutru probudi, kaže ‘da, ja sam trostruki MVP, zaslužno sam to osvojio, ali nam to neće doneti pobedu nad Memfisom sutra’. To je njegova veličina. Ekipe mrze momka zato što je on sjajan već dugo vremena u kontinuitetu. Dakle, možda su kritičari samo umorni od ovog igrača, neatletskog košarkaša iz Sombora, Srbije, koji i dalje sve razbija. Možda ljudima to teško pada. Ali on zna da je košarkaški čistunac. On ne radi ništa da pumpa svoje brojke, to nije u njegovoj prirodi – jasan je Majk Meloun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari