Na osnovu nemoći simpatičnih Japanaca jasno je da će to biti Letonija ili Češka.

Srbija je na premijeri pred oko 13 hiljada navijača u Kombank areni odigrala tako da je zaslužila više komplimenata nego kritika, ali je poslednjih pet minuta meča ostalo urezano u memoriji selektora Đorđevića kao podsetnik da slabe tačke postoje i da će selekcije kvaliteta Letonije ili Češke umeti da ih iskoriste.

– Mi smo defanzivno odigrali izuzetno ozbiljnu utakmicu tokom 35 minuta, ali Portoriko je ekipa sa mnogo ponosa – kao da je Đorđević želeo da podseti svoje izabranike da su potcenjivanje i opuštenost zabranjene reči u rečniku košarkaških profesionalaca.

Kvalitet Portorika, ali i stil igre, koji na momente podseća na neobaveznu košarku, omogućio je selektoru da ravnomernije raspodeli minutažu, pa čak i da više prostora recimo da Štimcu, umesto Raduljici na poziciji centra. Bilo je i lepih akcija, poteza, od kojih je zakucavanje Kalinića u kontri završilo među pet najatraktivnijih prvog dana Kvalifikacionog olimpijskog turnira. Odgovornost, ali i nenaviknutost na krajnje tvrde obruče u Kombank areni dobrano su doprineli da Portoriko u prvom poluvremenu rezultatski bude u egalu, iako je prema viđenom trebalo da gubi sa desetak razlike.

– Ovo je dobra lekcija za nas. Dozvolili smo da postignu 30 poena u poslednjoj četvrtini i to ne sme da nam se dešava. Moramo da igramo 40 minuta – samokritičan je Stefan Marković, zamenik kapitena.

Dvogodišnji rad sa selektorom Đorđevićem značajno je doprineo bržem i lakšem uigravanju pred ovako važan turnir. Način na koji se debitant Jokić uklopio u sistem ilustracija je njegove odlične ruki sezone u Denveru. Čitanje igre mu je u rangu najboljih prevodilaca sa nekog zahtevnog jezika poput kineskog, a nivo razumevanja i saradnje sa Teodosićem toliko ohrabrujući da popularni Teo već unapred zna kako će se Jokić otvoriti i gde će se postaviti prilikom dodavanja.

– Većim delom smo kontrolisali rezultat. Oni su pogađali neke šuteve, mi smo stekli vođstvo i imali smo deset razlike na poluvremenu. Imali smo sjajnu partiju mnogih momaka i ostvarili timsku pobedu. Idemo dalje, čeka nas Angola i spremamo se za njih. Prebrodili smo nervozu i već će na sledećoj utakmici biti lakše – podvukao je Jokić, koji je na zvaničnom debiju postigao 12 poena, od kojih osam u prvoj četvrtini.

Ne potcenjujte Štimca

Koliko i na koji način selektor Đorđević ceni odanost Vladimira Štimca nacionalnom dresu pokazao je i na konferenciji odmah nakon utakmice sa Portorikom: “ Ne bih potcenio ulogu Štimca. On svaki put kad dođe da izvodi bacanja dobije ovacije publike. Kada sam ga zvao da dođe, rekao je ‘šta zoveš, samo mi pošalji poruku i tu sam’. On je srce ove ekipe, a tako ga osećaju i saigrači“.

Rezultati i tabela

Grupa A

Srbija – Portoriko 87:81

Portoriko – Angola sinoć

1. Srbija 2

2. Portoriko 1

3. Angola 0

Grupa B

Letonija – Japan 88:48

Češka – Letonija sinoć

1. Letonija 2

2. Japan 1

3. Češka 0

* po dve najbolje plasiraće se u polufinale; finale je u subotu.