Portoriko je već arhiviran, barem do potencijalnog finalnog meča, a Angola bi večeras trebalo srpskim košarkašima da posluži kao dobar test pred polufinale Kvalifikacionog olimpijskog turnira (18.00).

 Na osnovu nemoći simpatičnih Japanaca jasno je da će to biti Letonija ili Češka.

Srbija je na premijeri pred oko 13 hiljada navijača u Kombank areni odigrala tako da je zaslužila više komplimenata nego kritika, ali je poslednjih pet minuta meča ostalo urezano u memoriji selektora Đorđevića kao podsetnik da slabe tačke postoje i da će selekcije kvaliteta Letonije ili Češke umeti da ih iskoriste.

– Mi smo defanzivno odigrali izuzetno ozbiljnu utakmicu tokom 35 minuta, ali Portoriko je ekipa sa mnogo ponosa – kao da je Đorđević želeo da podseti svoje izabranike da su potcenjivanje i opuštenost zabranjene reči u rečniku košarkaških profesionalaca.

Kvalitet Portorika, ali i stil igre, koji na momente podseća na neobaveznu košarku, omogućio je selektoru da ravnomernije raspodeli minutažu, pa čak i da više prostora recimo da Štimcu, umesto Raduljici na poziciji centra. Bilo je i lepih akcija, poteza, od kojih je zakucavanje Kalinića u kontri završilo među pet najatraktivnijih prvog dana Kvalifikacionog olimpijskog turnira. Odgovornost, ali i nenaviknutost na krajnje tvrde obruče u Kombank areni dobrano su doprineli da Portoriko u prvom poluvremenu rezultatski bude u egalu, iako je prema viđenom trebalo da gubi sa desetak razlike.

– Ovo je dobra lekcija za nas. Dozvolili smo da postignu 30 poena u poslednjoj četvrtini i to ne sme da nam se dešava. Moramo da igramo 40 minuta – samokritičan je Stefan Marković, zamenik kapitena.

Dvogodišnji rad sa selektorom Đorđevićem značajno je doprineo bržem i lakšem uigravanju pred ovako važan turnir. Način na koji se debitant Jokić uklopio u sistem ilustracija je njegove odlične ruki sezone u Denveru. Čitanje igre mu je u rangu najboljih prevodilaca sa nekog zahtevnog jezika poput kineskog, a nivo razumevanja i saradnje sa Teodosićem toliko ohrabrujući da popularni Teo već unapred zna kako će se Jokić otvoriti i gde će se postaviti prilikom dodavanja.

– Većim delom smo kontrolisali rezultat. Oni su pogađali neke šuteve, mi smo stekli vođstvo i imali smo deset razlike na poluvremenu. Imali smo sjajnu partiju mnogih momaka i ostvarili timsku pobedu. Idemo dalje, čeka nas Angola i spremamo se za njih. Prebrodili smo nervozu i već će na sledećoj utakmici biti lakše – podvukao je Jokić, koji je na zvaničnom debiju postigao 12 poena, od kojih osam u prvoj četvrtini.

Ne potcenjujte Štimca

Koliko i na koji način selektor Đorđević ceni odanost Vladimira Štimca nacionalnom dresu pokazao je i na konferenciji odmah nakon utakmice sa Portorikom: “ Ne bih potcenio ulogu Štimca. On svaki put kad dođe da izvodi bacanja dobije ovacije publike. Kada sam ga zvao da dođe, rekao je ‘šta zoveš, samo mi pošalji poruku i tu sam’. On je srce ove ekipe, a tako ga osećaju i saigrači“.

Rezultati i tabela

Grupa A

Srbija – Portoriko 87:81

Portoriko – Angola sinoć

1. Srbija 2

2. Portoriko 1

3. Angola 0

Grupa B

Letonija – Japan 88:48

Češka – Letonija sinoć

1. Letonija 2

2. Japan 1

3. Češka 0

* po dve najbolje plasiraće se u polufinale; finale je u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari