Tri karte za plej-of 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Akcionari Evrolige odlučili su da suspenduju sve ruske klubove iz dva najviša ranga klupskog takmičenja u Evropi, što znači da CSKA Moskva, Zenit Sankt Peterburg i Uniks Kazanj neće moći da se takmiče u Evroligi, dok je Lokomotivi iz Krasnodara onemogućeno da igra u Grupi A Evrokupa, u kojoj se nalazi i Partizan.

Kako je potvrđeno iz Evrolige, ukoliko ratni sukobi Rusije i Ukrajine ne budu prestali u skorije vreme, a situacija se ne smiri, svi rezultati ruskih klubova biće izbrisani i izvršiće se korekcija na tabeli Evrolige i Evrokupa. CSKA, Zenit i Uniks svi u Top 8 zoni, dok je Lokomotiva do momenta suspenzije bila treća, odmah iza Partizana i Huventuda iz Badalone.

Zbog činjenice da su sva ti kluba iz Rusije u Evroligi trenutno među osam najboljih brisanje njihovih rezultata pravi sasvim drugačiju situaciju na tabeli. Promene ne bi bilo na prva četiri mesta, pa bi Barselona, Real Madrid, Olimpija Milano i Olimpijakos zadržali pozicije. Iza njih, na poziciji broj pet, našao bi se aktuelni šampion Evrolige Efes, koji je trenutno na devetom mestu. Najveći „ratni profiteri“ bi bili Bajern i Makabi, koji bi skočili čak pet mesta na tabeli, pa bi tako ekipa iz Minhena bila šesta, a „ponos Izraela“ bi se probio na sedmo mesto.

Crvena zvezda bi sa 13. mesta na tabeli skočila na deseto, sa dve pobede manje od osmoplasiranog Monaka. Zvezda je ove sezone upisala dve pobede protiv Rusa i to u Kazanju i Sankt Peterburgu. Uniks i Zenit su trijumfovali u Beogradu. Crveno-beli su izgubili od CSKA u Moskvi, dok duel u Beogradu nije odigran.

Što se tiče Evrokupa i tu bi se situacija drastično promenila. Pre svega za Partizan. Crno-beli su izgubili u Rusiji, a u slučaju da Lokomotive više ne bude u takmičenju Partizan bi još uvek imao šansu da stigne prvoplasirani Huventud, a druga pozicija u grupi postaje puno izvesnija.

Ruski klubovi bez igrača

Zenit, CSKA i Uniks pismom su obavestili Evroligu da ne mogu da izmire svoje obaveze prema takmičenju, a strani igrači počeli su da napuštaju Rusiju. Ekipe su prvi napustili Litvanci, a zatim su čelnici klubova dozvolili svim stranim igračima da odu. Očekuje se da će Zenit ostati bez 14 igrača, CSKA su već napustili Šengelija, Grigonis i Lundberg, a njima će se pridružiti još devetorica, dok Uniks ostaje bez devet košarkaša. Takođe, očekuje se da će CSKA ostati i bez trenera Dimitrisa Itudisa, a Uniks bez hrvatskog stručnjaka Velimira Perasovića. Kako prenose mediji igrači napuštaju i ruske klubove koji ne nastupaju u takmičenjima pod pokroviteljstvom Evrolige.

Skraćena” tabela

Barselona 17-4, Real 16-5, Milano 15-6, Olimpijakos 14-7, Efes 11-8, Bajern 12-9, Makabi 10-10, Monako 10-12, Fenerbahče 9-12, Crvena zvezda 8-12, Alba 7-12, Baskonija 7-13, Asvel 7-15, Panatinaikos 6-14, Žalgiris 5-15.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari