Tri tvrda oraha na probi za EP 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije imaće ozbiljnu probu pred predstojeće Evropsko prvenstvo na prijateljskom turniru Trofej Beograda, na kome će pored domaće selekcije učestvovati još Grčka i Crna Gora, a koji će po rečima selektora Saše Đorđevića i Bogdana Tanjevića (Crna Gora) biti izuzetno zahtevan zbog jačine timova koji učestvuju.

Prvi čovek srpske ekipe istakao je da se Crna Gora „diže brzinom svetlosti“, i da je Grčka jedan od favorita na EP, dok su za Tanjevića predstojeće utakmice prilika da njegovi igrači zagrizu „pravi orah da se vidi da li imamo čvrste zube“.

– Crna Gora ima ogroman kvalitet, a Grci su po meni među favoritima na Evropskom prvenstvu, pre svega zbog megatalenta Janisa Adetokumba, koji će biti jedan od najboljih igrača na prvenstvu – kazao je Đorđević.

Srpski selektor govorio je o povredama igrača objasnivši da Raduljica „još uvek nije u pogonu“, dok Nedovića čeka još jedna magnetna rezonanca nakon koje će se znati da li će moći da igra na EP.

– Svi igrači idu u Hamburg i Grčku posle. Mislim da ćemo posle tih utakmica dobiti ono čemu težimo. Ne želimo mnogo da menjamo, ali biće nekih promena jer se ekipa izmenila – tražimo i nova napadačka rešenja. Reprezentacija je veliki skok u napretku igrača, svakodnevni jak rad protiv vrhunskih igrača i timova. Na EP favorita nema, mnoge selekcije pretenduju za vrh – dodao je Đorđević.

Nadovezujući se na probleme sa povredama u srpskom timu Bogdan Tanjević kazao je da ne razume zašto FIBA ne dozvoljava da reprezentacije prijave po 14 igrača za velike turnire.

– Devet godina traje moja borba sa FIBA i tim zahtevom, pokušavam da ih privolim. Kada imamo situaciju kao sada da su dva igrača iz Srbije trenutno povređena ne vidim nikakav razlog zašto se ne bi promenilo pravilo. Evo šta bi bilo da su se Nedović i Simonović povredili početkom septembra. Šta bi Srbija? Igrala sa devet igrača – kazao je Tanjević, koji je istakao da veruje da njegov tim može da izađe na kraj sa svim protivnicima.

– Reprezentacija Crne Gore je počašćena što igra sa košarkaškim velesilama. Pravi orah da se vidi da li imamo čvrste zube, dobro smo se pripremili. Očekujem da se uhvatimo za vrat sa svima, ambiciozni smo, imamo mlad tim – zaključio je Tanjević.

Prvog dana Trofeja Beograda, sinoć su igrale Crna Gora i Grčka, danas u isto vreme igraju Srbija i Grčka. U nedelju od 21.00 igraju Srbija i Crna Gora.

Tanjević: Jokićevi savetnici su glupi

Na današnjoj konferenciji za novinare tema je bilo i odustajanje Nikole Jokića od reprezentacije. Saša Đorđević je kazao da Denver nije branio srpskom centru da nastupa za nacionalni tim, već da je to bila njegova odluka, dok je Bogdan Tanjević istakao da su reprezentativne pripreme zlato za svakog igrača. „Kako je moguće da su ti treneri koji savetuju Jokića toliko glupi? Šta on radi sad?… Ove naše reprezentativne pripreme su zlato. Sad će tamo da ga nabilduju, da mu nabace deset kila… Sećate se Tonija Kukoča kad su mu nabacili kilograme, trebalo mu je vremena da se pokrene“, rekao je Tanjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari