Trideset tri godine od tragedije na Hilsborou 1EPA-EFE/PETER POWELL

Liverpul se danas seća svojih 97 tragično stradalih građana – navijača crvenih.

U sredu su igrači Liverpula i Benfike, navijači dva kluba i svi prisutni na stadionu engleskog velikana, minutom ćutanja odali počast navijačima stradalima tokom jedne od najvećih sportskih tragedija, a danas, tačno 33 godine od pogibije 97 navijača crvenih tokom tadašnje utakmice FA Kupa sa Notingem Forestaom na ozloglašenom Hilsborou, kada je tribina popustila pod teretom prevelikog broja gledalaca.

Zastave će biti spuštene na pola koplja, a zvona će zazvoniti 97 puta tačno u 16.06 na Gradskoj kući. Lokalne vlasti će u trenutku prekida meča zamoliti sve građane da na minut zastanu i ćutanjem, gde god da su, odaju počast stradalima.

Prvi čovek Liverpula Mari Rasmunsen predvodiće ceremoniju na prostoru iza Gradske kuće koja će biti otvorena za javnost od 11 do 18 časova kako bi oni koji to žele počast stradalima mogli da odaju i ispred ploče u Gradskoj kući na kojoj su ispisana imena svih stradalih među skoro 800 povređenih lica. Na istom mestu biće organizovan i odgovarajući večernji program obeležavanja pomenute nesreće.

Fudbalski klub Liverpul će na svojim TV i društvenim kanalima emitovati posebno pripremljen program, a igrači i stručni štab pridružiće se minutu ćutanja.

„Zauvek će 15. april biti tužan i važan dan u našemklubu, dan koji ujedinjuje celu našu porodicu u sećanju na ono što se dogodilo. Klub i zajednica zajedno se sećaju svih 97 izgubljenih života, zajedno stoje u podršci i ljubavi za njihove porodice. Kao stanovnik Liverpula, pozivam sve sugrađane da zastanu na minut u 16.06 i pomisle i pomole se na one koji već 33 godine nisu sa nama i sve one koje je ova tragedija pogodila“, poručili su sa „Enfilda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari