Trinkijeri "voli" Zvezdu 1Foto: STARSPORT

Ne tako davno, Nebojša Čović je kao opciju za naslednika Dejana Radonjića 2017. video i Andreu Trinkijerija.

Obavio je predsednik Crvene zvezde čak i razgovor sa italijanskim stručnjakom, međutim harizmatični trener kofere ipak nije spustio na crveno-belu stranu Malog Kalemegdana, već je godinu dana kasnije postao šef struke Partizana.

Od odlaska Duška Vujoševića, Trinkijeri je bio trener koji je predvodeći crno-bele rezultatski najviše zapretio Zvezdi i pravo je pitanje kako bi se završila takmičarska 2019/20. da se kojim slučajem pandemija korona virusa nije „umešala“ i „ugasila svetlo“.

Trinkijeri je potom „naprasno“ odlučio da „raskine“ sa Partizanom i obaveže se na saradnju sa minhenskim Bajernom, koji naprosto obožava stručnjake koji tečno ili vrlo simpatično govore srpski jezik.

Da je naprosto odličan stručnjak, Italijan dokazuje već i u uvodnim kolima Evrolige, u kojoj je Bajern na startu sezone najprijatnije iznenađenje i u takvoj ulozi dočekaće večeras košarkaše Crvene zvezde (20.30) u 7. kolu najelitnijeg takmičenja.

Marko Pešić, sportski direktor Bajerna, otkrio je na početku pandemije korona virusa da su Bavarci došli do modela samofinansiranja koji im je ugrozila novonastala situacija na planetarnom nivou.

Zbog popunjenosti hale na skoro svakom meču u Minhenu, Bajern je prihode doveo do 150.000 evra po utakmici i tako pronašao način da što „zdravije“ pokrije budžet, koji je za prošlu sezonu iznosio impozantna 23 miliona evra (među 10 najvećih u Evroligi).

Uprkos sredstvima koja su za Crvenu zvezdu „misaona imenica“ Trinkijeri se nije razbacivao novcem dovodeći uglavnom proverena košarkaška imena kojima je karijera bila, uglavnom, u „slobodnom padu“: Džejlen Rejnolds, Vejd Baldvin, Džahuan Džonson, Nik Vajler-Beb, Robin Amize, Malkolm Tomas.

Odličnih motivacionih sposobnosti, ali i sjajnih napadačkih setova, Trinkijeriju nije trebalo puno da od relativno prosečnih igrača za evroligaške prilike napravi ofanzivnu mašinu koja posle uvodnih šest kola ima najbolji napad (80,8 poena u proseku).

Više slobode i odgovornosti u napadu, omogućilo je Vladimiru Lučiću da na startu takmičarske 2020/21 demonstrira možda i najbolju košarku u karijeri.

Reprezentativac Srbije najbolji je strelac ekipe u Evroligi (15,5), drugi najbolji skakač (4,8) i jedan od najpreciznijih trojkaša u elitnom takmičenju (impresivnih 63,6 odsto).

Trinkijeri taktički pravovremeno Lučića koristi na mestima niskog krila i krilnog centra, u zavisnosti od toga da li igra sa visokom ili niskom petorkom, odnosno ko čuva srpskog igrača kako bi mogao licem da ga „probija“; širi igru sa četvorke ili nižeg čuvara „napada“ leđima na niskom postu.

– Nisu igrali domaće prvenstvo, spremaju se za Evroligu, što je jedan dobar razlog kojim opravdavaju odlične rezultate na početku sezone. Veliko poštovanje prema radu Trinkijerija koji je ostavio pečat ovde. Znaju šta rade, imaju i glavu i rep, igraju čvrsto. Sigurno će biti teška utakmica za nas i gledajući težak raspored pred nama, više ćemo, najverovatnije, učiti iz utakmica nego iz treninga, ali sama utakmica može nam dati neke odgovore o momentumu i status ekipe – velikog je respekta trener Obradović prema kolegi Trinkijeriju.

Ekspedicija Zvezde avionom je stigla do Štutgarta, a zatim autobusom do Minhena.

Crveno-beli su na početku izuzetno naporne serije utakmica koja se nastavlja nedeljnim gostovanjem Primorskoj u Kopru, a potom i odloženim evroligaškim duelom sa Asvelom, koji je na programu naredne srede u Lionu.

Osim Lučića, Trinkijeri je „preporodio“ Rejnoldsa, nesuđeno pojačanje Partizana ovoga leta.

Amerikanac pruža možda i najbolje partije u karijeri; na proseku je od impresivnih 3,8 skokova u napadu i 13,7 poena.

Bajern ima roster od 11 igrača u rotaciji; čak desetorica u proseku igraju 13 i više minuta i dobro su pokriveni na svim pozicijama.

Najopasniji su na mestima četvorke i petice i možda bi crveno-beli trebalo da ih konstantno napadaju sa spoljnih pozicija na kojima se rotiraju Baldvin, Šiško na jedinici, Đedović, Brej i Voler-Beb na dvojci, s a  sposobnošću kreacije igre koja Bajernu generalno i nije baš impresivna.

Simonović: Pokazali najviše

– Ekipa koja je po mom skromnom mišljenju pokazala najviše u Evroligi do sada. Igraju zaista dobro. Izgubili su na jedan šut od Armanija, ostale dobili… Odlična ekipa, odlično vođena, jasna je ideja šta se radi na terenu, znaju se uloge, lideri, želje. Igraju dobru timsku košarku, ali imamo i mi naše adute, prednosti i šanse u odnosu na njih. Moramo da odgovorimo na isti način. Zato je cilj pokriti tamo gde smo slabiji i napasti gde smo jači. Roster im je sjajan, Lučić je odličan, Rejnolds sa kojim sam igrao u Zenitu izuzetan napadač. Igrači koji generalno nisu prestari, ali imaju ogromno iskustvo, znaju svoje uloge, očekuje nas nimalo lagan posao – iskren je Marko Simonović.

Lučić: U Partizanu najlepše

Vladimir Lučić se za sajt Evrolige prisetio boravka u Partizanu i Beogradu.

„Ovo mi je peta sezona u Bajernu i slobodno mogu da kažem da se u Minhenu osećam kao kod kuće. Period koji sam proveo u Partizanu je bio najsrećniji period u mom životu i karijeri. Kao mlad igrač, kao ruki, igrao sam u rodnom gradu pred neverovatnim navijačima Partizana. Bila to čista ljubav, uživanje u košarci, definitivno najlepši period karijere“, rekao je Lučić.

On je potvrdio velike ambicije kluba ove sezone.

„Dosta promena se dogodilo tokom leta, pa sve što se dešava gledam kao novi početak. Stigao je novi trener, Andrea Trinkijeri, izuzetno iskusan strateg, kao i nekoliko momaka koji su kadri da podignu Bajern na nivo da bude konkurentan najboljim timovima Evrope. Ostalo je dosta kvalitetnih igrača iz prošle sezone, pa imamo velike ambicije u svim takmičenjima, a sanjamo finalni turnir u Kelnu“, zaključio je Lučić.

Smit najbolji trojkaš u EK

Američki bek Džamar Smit je postao najbolji trojkaš u istoriji Evrokupa sa 224 postignute trojke u karijeri. On je to učinio u dramatičnoj utakmici protiv Rejer Venecije kada je pogodio šest trojki iz devet pokušaja, a rekord je postigao 4. trojkom na početku treće četvrtine kada je pogodio sa 45 stepeni. Ovo je Smitova sedma sezona u karijeri u kojoj igra Evrokup, a igrao je za Bamberg, Limož i Unikahu pre dolaska u Uniks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari