Trofej Evrolige najveća želja 1Foto: STARSPORT

Žalgiris je u Beogradu na nedavno završenom Fajnal-foru Evrolige u Beogradu završio kao treći, što je drugi najbolji rezultat u istoriji kluba, posle osvajanja titule prvaka Evrope 1999…

… dovoljno da više hiljada navijača, pre svega onih koji nisu imali da izdvoje više od hiljadu evra za kompletan trodnevni ugođaj u prestonici Srbije, dočekaju svoje ljubimce na aerodromu u Kaunasu. A kasnije na centralnom gradskom trgu ovacijama pozdrave ekipu. U kojoj je bio i naš Vasilije Micić, jedan od junaka istorijskog trijumfa nad CSKA u utakmici za treće mesto (15p, 4as).

– Rivalstvo između Žalgirisa i CSKA je neverovatno. Nisam to ni znao dok nisam došao u Kaunas. Čak je i predsednica Litvanije (Dalija Gribauskaite, prim. aut.) došla da nas poseti pre utakmice za treće mesto i stavila akcenat na tu stvar, što je negde i politički kontekst koji mene ne interesuje. Zanimljivo je i to da je utakmica sa CSKA u regularnom delu sezone bila najprodavanija, što takođe potvrđuje da je rivalstvo zaista veliko – protumačio je Vasilije Micić, u razgovoru za Danas, razloge ogromne euforije nakon osvajanja trećeg mesta u Beogradu.

* Kakve su vaše impresije posle pobede nad CSKA?

– Presrećan sam, jer biti treći u Evropi nije mala stvar. Sama završnica je bila prenervozna; obilovali su neki ishitreni potezi, kao proizvod napetosti. Da osvojim Evroligu; to mi je nakon ovog Fajnal-fora ubedljivo najveća želja do kraja profesionalne karijere. Odigrali smo vrhunsku sezonu, pokazali sveukupni timski, ali i individualni napredak.

* Koja je specifičnost, po vašem mišljenju, ovakvog formata Fajnal-fora?

– Polufinale je najteža utakmica, zaista; to je pandan četvrtfinalima na svetskim i evropskim prvenstvima. Veliku ulogu igra iskustvo, Fener je u tom segmentu bio ispred nas, sa trenerom koji je bio na 17 završnica Evrolige.

* Da li postoji segment u igri, pristupu, mentalnoj pripremi zbog kojeg biste mogli da žalite za propuštenim na F4?

– Svaki sekund na terenu je bio izvanredan, prelep. Jedno neverovatno iskustvo; prošle godine sam na tribinama gledao završni turnir u Istanbulu, a sad sam bio deo tog spektakla, što je neverovatno. Ni zbog čega se ne kajem, dali smo sve od sebe; prvi meč nije bio najpametniji, drugi je bio mnogo bolji.

* Da li ste psihički bili potpuno spremni protiv Fenerbahčea? Ovo vas pitam jer ste imali 20 izgubljenih lopti, ubacili dve troje iz 10 pokušaja, pritom ste bacanja šutirali svega 70,4 odsto?

– I povrh svega mi smo bili u igri što se tiče poena. Okarakterisao bih Bobija Diksona kao meč-vinera. Iako smo spremali skauting za svakog igrača, pa i za njega, nismo očekivali da će odigrati takvu partiju.

* Pokazali ste i u meču za treće mesto da ste spremni da odgovorno odigrate u najvažnijim trenucima. Ono što je nedostajalo u polufinalu, predstavljalo je prevagu za Žalgiris u meču sa CSKA (prodori, povratni pasovi, protok lopte).

– Mislim da je u poslednjem napadu bio faul nada mnom; možda sam ulaz nije bio najidealniji, hteo sam da uđem u kontakt i izvučem faul, jer sam video koliko je malo vremena ostalo do kraja utakmice, ali sudije nisu mislile tako. Iskreno, najviše volim takve momente i svako od nas živi za takve stvari – podvukao je Micić.

Prelepo u Beogradu

Čelnici Evrolige, protagonisti samog Fajnal-fora, a posebno navijači, u superlativu su govorili o gostoprimstvu i samoj organizaciji završnog turnira. „Meni je u Beogradu bilo prelepo, bio sam kod kuće, video svoje i odigrao dve najveće utakmice u svojoj klupskoj karijeri. Voleo bih da se sve ponovi“, sumirao je utiske Micić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari