Trofejni samo kod kuće 1

Selekcija domaćina u prva dva kola imala je polovičan učinak.

Izgubili su u samom finišu od Rusije, iako su u većem delu utakmice bili u vođstvu. Za pobedu Turske protiv Velike Britanije najzaslužniji je bio Melih Mahmutoglu, koji je pogodio sedam trojki (11 pokušaja), ukupno 24 poena, uz šest asistencija. Semih Erden je ubacio 19 poena, uz pet skokova, a po 11 poena su postigli Osman i Korkmaz. NJima treba dodati i „mozak“ ekipe, Sinan Guler je zadržao fenomenalnu formu koju je pokazao prošle sezone u Evroligi.

Odvajkada je poznato da Turcima šanse za uspeh višestruko rastu kada igraju na domaćem terenu. Sa najvećih takmičenja imaju samo dve medalje, i to dva srebra, oba osvojena na svom parketu – na Evropskom prvenstvu 2001. i Svetskom prvenstvu 2010. godine. Kada je turnir negde drugde, oni su daleko od odličja, u međuvremenu Turci su najbolji rezultat na EP ostvarili u Poljskoj 2008, kada su bili osmi.

Ekipa je uigrana, čak devetorica sa prošlog Eurobasketa su i sada u timu, najveći hendikep su odsustva Ersana Iljasove i Bobi Diksona (Muhameda Alija). U sastavu su dva NBA igrača, svi ostali igraju u turskim klubovima što može biti pozitivan faktor jer se odlično međusobno poznaju. Domaći parket, takođe, može imati bitnu ulogu, zbog frenetične podrške, ali i zbog vrlo sumnjivog kvaliteta sudija na ovom Evrobasketu, od kojih se može očekivati i veća „kvarljivost“. U Turskoj se mnogo ulaže u košarku, najčešći su domaćini velikih takmičenja u svim uzrasnim kategorijama i sigurno su im i sada ambicije velike. Od „12 dev adam“ (12 divova), kako Turci zovu svoju reprezentaciju, očekuje se bar medalja.

Ekipa Turske: Doguš Balbaj (Anadolu Efes), Kenan Sipahi (Bešiktaš), Sinan Guler (Fenerbahče), Furkan Korkmaz (Filadelfija), Melih Mahmutoglu (Fenerbahče), Džedi Osman (Klivlend), Erkan Vejseloglu (Bešiktaš), Goksenin Koksal (Galatasaraj), Bariš Hersek (Fenerbahče), Furkan Aldemir (Darušafaka), Semih Erden (Darušafaka), Sertač Šanli (Bešiktaš). Selektor: Ufuk Saridža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari