Tur d` Frans se bliži Jelisejskim poljima: Između dvojice vodećih samo 10 sekundi 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT

U ponedeljak je slobodan dan na 110. Tur d` Fransu, međunarodnoj biciklističkoj trci „Oko Francuske“, a u preostalih pet etapa do rutinske poslednje u nedelju vodiće se žestoka borba.

Posle 15 deonica čelo drži Danac Jonas Vingegard, a njegov prvi pratilac Slovenac Tadej Pogačar, dvostruki pobednik (2020, 2021), zaostaje za samo 10 sekundi. Samo je dvaput u istoriji najuglednijeg takmičenja biciklista bila i manja razlika između dvojca u vođstvu uoči poslednje od tri nedelje nadmetanja.

Luksemburžanin Frank Šlek je 2008. imao za osam sekundi bolje vreme od Australijanca Kadela Evansa. Na kraju je Šlek bio peti, a Evans drugi sa 58 sekundi zaostatka za Špancem Karlosom Sastreom. Godine 1959. samo je šest sekundi delilo zemljake Belgijance Edija Pauvelsa i Josa Hevenersa. Pauvels nije bio ni među prvih deset, a Heveners je završio na osmom mestu. Tur je i tada pripao Špancu – Federiku Bahamontesu.

Ove godine treći je španski biciklista Karlos Rodrigez (+5.21).

Trka se nastavlja u utorak vožnjom na hronometar (22,4 km), a idućeg dana biciklisti treba da se popnu na vrh na pet i po hiljada metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari