U Atini danas košarkaši Srbije startuju na Akropolis kupu 1Foto: KSS/ N. Paraušić

Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 16 sati u Atini igra protiv selekcije Portorika, prvu od tri utakmice na tradicionalnom Akropolis kupu.

Susreti na ovom turniru predviđeni su kao bitan deo priprema pred kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Osim Portorika, protivnici našim košarkašima na trodnevnom takmičenju biće još reprezentacije Grčke i Meksika.

Neke predviđene okolnosti, ali i one koje su bile neočekivane, odredile su sastav naše reprezentacije za nastup na Akropolisu.

Zbog povreda, umora ili zbog stanja koje definiše nedovoljna oporavljenost od povreda, selektor Igor Kokoškov je imao ograničen broj igrača na koje je mogao da računa pred put u Atinu.

Iz navedenih razloga, sa spiska su otpali: Raduljica, Nedović, Gudurić, Jaramaz, Micić, Teodosić, Lučić i Kalinić, dok je Bogdanović i dalje zauzet igrama u plej-ofu NBA lige.

Kokoškov je izabrao dvanaestoricu i to su: Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Stefan Jović, Dejan Davidovac, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Filip Petrušev, Dalibor Ilić i Dragan Milosavljević.

Igor Kokoškov je najavljujući nastup naše reprezentacije na Akropolis kupu, skrenuo pažnju na činjenicu da u te duele naš tim ulazi bez ijednog pripremnog ili kontrolnog meča, koji bi igračima omogućio tzv. kontakt igru u fazi uigravanja, što nikako ne bi trebalo da znači i odustajanje od takmičarskih ambicija.

Čak je i naglasio da će poštovati principe koji su reprezentativcima dobro poznati. Reč je o tome da će Srbija u svakoj od utakmica koje bude igrala, ići na pobedu.

Problem sa izostancima nekih standardnih igrača, imaće i reprezentacija Grčke, domaćin Akropolis kupa. Rik Pitino, slavni američki stručnjak i selektor grčkog tima objavio je da na ovom turniru neće moći da računa na Vasilisa Spanulisa i Janisa Papapetrua.

Ekipe Meksika i Portorika nisu na kvalitativnom nivou reprezentacija Srbije i Grčke, ali su izabrani kao korisni sparing partneri u situaciji kada prve utakmice u pripremnom periodu nisu preterano zahtevne.

Po završetku turnira u Grčkoj, naša reprezentacija odigraće prijateljski susret sa selekcijom Meksika 23. juna u Beogradu, a onda ih od 29. juna do 4. jula očekuju kvalifikacije, ili turnir koji će prvoplasiranom timu obezbediti nastup na Olimpijskim igrama.

Takođe u Beogradu. Šest selekcija biće podeljene u dve grupe, u grupi A biće Srbija, Dominikanska Republika i Novi Zeland, a u grupi B Portoriko, Italija i Senegal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari