Kraj sna o medalji na Svetskom prvenstvu: Teško je pobediti Hrvate, a pogotovo kad se ne iskoriste dva peterca 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U mesec dana vaterpolisti Srbije su i drugi put poklekli u četvrtfinalu na velikom takmičenju: prvo u Zagrebu na peterce protiv Mađarske na Evropskom prvenstvu, sada i na Svetskom šampionatu u Dohi u duelu s Hrvatskom.

Nema sumnje da su mundijalske igre srpskog tima bile bolje nego u plivalištu Mladosti, ali se u prvoj utakmici na ispadanje u Kataru ostalo bez daha kad se jezičak na vagi dvoumio na čiju će stranu da prevagne.

Otišao je ka evropskim vicešampionima, koji i jesu bili blagi favoriti, a u ravnopravnom okršaju je presudilo i njihovo iskustvo da prelome rezultat u svoju korist u ključnom delu meča: Srbija – Hrvatska 13:15 (4:4, 5:5, 1:2, 3:4).

Svakako odsudna su bila i da neiskorišćena peterca naših (Mandić, Strahinja Rašović), odnosno dve sjajne odbrane hrvatskog golmana Bijača.

Počelo je tako što su Hrvati u prvom napadu iskoristili igrača više, a naš tim zatim ni iz dva puta nije pretočio u gol takvo preimućstvo u bazenu jer je Bijač oba puta sjajno odbranio.

Već se hrvatski igrač vraćao sa isključenja, a vreme je isticalo kad je, u jedinoj mogučnosti, sevnula Mandićeva levica u sami desni ugao – 1:1.

Hvratska je iz peterca i iz protivnapada zatim stekla dva gola prednosti. Srbija se nije pokolebala već je izjednačila.

Na početku druge četvrtine dvostruki uzastopni olimpijski šampion je prvi put poveo (5:4). Onda su Hrvati poravnali, a Nikola Jakšić je s dva gola iz dva vrhunska neodbranjiva šuta s distance doneo našem timu i ubedljiviju zalihu. Lepo to izgleda, ali u duelu vaterpolo velesila takva prednost okopni očas posla – 7:7.

Na poluvreme se otišlo s nerešenim rezultatom (9:9). Mandić je bio nepogrešiv iz peterca, ali su Hrvati u poslednjim sekundima druge četvrtine pronašli dobitnu kombinaciju sa igračem više.

U prvoj polovini treće četvtine nijedan tim nije zatresao mrežu iako je bilo šansi. Srbija je dvaput bila brzopleta s igračem više, a Filipović je odlično branio pred hrvatskim namerama. Ipak, Hrvatska prva ponovo dolazi u vođstvo jer je s igračem više realizovala zamisli svog selektora s tajm-auta – 10:9.

Iz odličnog delovanja s igračem više Srbija je iznudila peterac, ali je Bijač tog puta pročitao Mandića. Iz istovetne akcije u istim okolnostima u sledećem napadu Vico je sa suprotne stative sproveo loptu preko zamišljene gol-crte za prvi pogodak Srbije u trećoj četvrtini posle više od šest minuta igre – 10:10.

Hrvati su opet poveli, a naš tim još jednom nije iskoristio igrača više, što mu je bila upadljivo najveća boljka u utakmici.

Srbija je preko Strahinje Rašovića izjednačila na 11:11 na početku poslednje četvrtine, u situaciji kad je napadala s petoricom, a Hrvati su se branili s četvoricom, pa i zatim na 12:12. Prethodno je Mandić bio sjajan u odbrani, ne dozvolivši Hrvatskoj da stekne dva gola prednosti.

Hrvati su stalno bili za korak ispred. Sledeću šansu da izjednači Srbija je dobila iz peterca. Umesto Mandića odgovornost je preuzeo Strahinja Rašović, ali je i njemu Bijač odbranio.

Na 1.55 do kraja Hrvatska je otišla na dva gola prednosti – 14:12. Tu je meč i rešen.

Srbija će i u Dohi igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

Prvi protivnik biće poraženi iz duela Mađarske i Francuske (kasnije). Meč je u četvrtak u 12.30 časova.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari