U Japanu danas počinje Svetsko prvenstvo u ženskom rukometu 1Foto: RSS

Od sutra, 30. novembra, do 15. decembra, u više japanskih gradova, 24 najbolje reprezentacije raspoređene u četiri grupe boriće se za titulu svetskog prvaka u ženskom rukometu, ali i za plasman na Olimpijske igre sledećeg leta u istoj zemlji.

Među njima i Srbija, čije će prepreke u uvodnom delu takmičenja biti Slovenija, Holandija, Kuba, Norveška i (prvi rival) Angola.

Našoj ekipi se daju veće šanse na napiru, ali to nikako ne ostavlja prostor za prepotenciju i opuštanje. Jeste Afrika plodnije tle za mušku nego žensku verziju ove igre između dva gola, međutim Angolkama nema ravnih na tom kontinentu. Posebno od kada ih vodi trofejni danski stručnjak Morten Subak, široj javnosti poznat kao selektor Brazilki u vreme kada su osvojile SP – 2013. godine.

– Specifično je to što ni jedna devojka ne igra u Evropi, ali i to da su više posvećeni ženskom, nego muškom rukometu. Igraju afričku Ligu šampiona, dosta putuju i često igraju s evropskim selekcijama. Nepredvidljive su i opasne. Mogu da pobede bilo koga, ali i da izgube od svakoga. Prva utakmica je uvek veoma zahtevna, ali nadam se najboljem – analizira selektor LJubomir Obradović.

– Kada su bile sedme na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, svaka igračica je dobila Mercedes, stan u Luandi i upis na fakultet po želji. To je ogromna povlastica, zato i ne žele da igraju u Evropi – navodi još Obradović.

Andrei Lekić je nedavno operisana bubna opna, Sanja Vujović (devojačko Damnjanović) ima svega godinu dana starog sina, dok su kapiten Katarina Krpež Šlezak i Tamara Georgiev Radojević u drugom stanju. Zato bi povratnica na gol Katarina Tomašević, pivotmen Dragana Cvijić, bekovi Jelena Lavko, Jovana Stojiljković, Kristina Liščević, Marija Obradović i Jelena Trifunović i krilo Sanja Radosavljević trebalo da povuku u borbi za drugu fazu (idu po tri ekipe iz grupe), odnosno krajnji cilj – odlazak na OI sledećeg leta. Aktuelni prvak Francuska se već kvalifikovala, Angola, Brazil Južna Koreja i Japan takođe.

Tada srebrne Norvežanke i bronzane Holanđanke, uz olimpijskog šampiona Rusiju, Dansku, Crnu Goru, Rumuniju… boriće se za direktan prolaz (pripada samo šampionu) ili plasman od 2. do 7. mesta, koji vodi u olimpijske kvalifikacije.

Grupa A – 1. kolo

subota

Srbija – Angola 07.00

Holandija – Slovenija 10.00

Norveška – Kuba 12.30

* satnica je po srednjeevropskom vremenu

Raspored srpskog tima

30. novembar Srbija – Angola

2. decembar Kuba – Srbija

3. decembar Norveška – Srbija

5. decembar Srbija – Holandija

6. decembar Srbija – Slovenija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari