U junu je dan "D" za sve lige u Evropi 1Foto: EPA-EFE/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Strpljenje UEFA povodom korona virusa ipak ima granicu, a ona je po rečima predsednika evropske „kuće“ fudbala Aleksandra Čeferina postavljena u junu.

– Mogli bismo da počnemo sredinom maja, sredinom juna ili krajem juna. Ali, ako ne uspemo, sezona je najverovatnije izgubljena. Postoji i predlog da se ova sezona završi na početku naredne, čiji bi početak onda bio odložen. Videćemo koja su najbolja rešenja za različite lige i klubove – rekao je Čeferin.

Ove reči Slovenca jasno ukazuju na to da UEFA uveliko vaga moguću štetu koja bi nastala ukloliko bi zbog odloženih mečeva trpela i sledeća sezona.

Ne treba posebno naglašavati da će i naredna sezona imati zgusnut raspored zbog Evropskog prvenstva, koje će se igrati sledećeg leta, ali i utakmica Lige nacija i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. Sve su prilike da je Evropska fudbalska asocijacija spremna da, ako treba, žrtvuje ovu sezonu zarad „normalne“ sledeće.

Trenutno niko ne sme ni da pomisli šta bi se dogodilo s evropskim fudbalom i kolika bi tek šteta nastala ako bi se covid-19 pojavio i naredne zime, pošto naučnici još uvek ne mogu da garantuju da neće (p)ostati jaka sezonska bolest.

Za UEFA igranje bez publike većine, a naročito najvažnijih utakmica, za sada nije opcija.

– Ne znamo kada će se pandemija završiti, ali imamo plan A, B, pa čak i C. U kontaktu smo sa ligama, klubovima, postoji radna grupa. Moramo da sačekamo, kao i svaki drugi sektor. Ako ne bude drugih alternativa i dalje bi bilo dobro završiti šampionate. Mogu reći da ne razmišljam o finalima evropskih takmičenja bez publike – dodao je Čeferin.

Većina evropskih liga zaustavljena je na oko 10 kola pre kraja. Paklenim rasporedom sreda-subota, a po nekim predlozima čak i utorak-petak-nedelja, za kraj nacionalnih liga trebalo bi od mesec do mesec i po dana (računajući da i kup mečevi treba da se odigraju).

Ako UEFA stvarno dozvoli nastavak prvenstava do kraja juna, ostaje pitanje kako će izgledati kvalifikacije za evropske kupove i da li će se uopšte igrati. Tu bi po naše, kao i većinu klubova iz istočnih država, najgori scenario bio da se glada rang lista po kojoj bi mnoge zemlje imale prednost.

U Srbiji je fudbal zaustavljen 26. marta, dan nakon što su bez publike odigrane utakmice 26. kola Superlige. Sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije Vladimir Matijašević dao je optimističnu izjavu da bi do kraja maja moglo da počne da odigrava preostalih 11 kola, uz mogućnost da klubovi čak dobiju i dodatno vreme pre nastavka prvenstva za pripreme.

– Traži se još uvek rešenje, mada je to više pitanje nacionalnih saveza. Ako se sve ovo završi u narednih mesec dana, klubovima će biti potrebno još 20 dana za pripreme, jer posle rada u kućnim uslovima niko ne može odmah na teren. Očekujem da u tom slučaju nastavimo prvenstvo krajem maja, a onda da igramo sreda – subota. Video sam da su i Nemci najavili otprilike nastavak u istom periodu, odnosno nešto slično – rekao je Matijašević.

Za FSS su stvari možda jednostavnije nego za ostatak Evrope. Šampion domaćeg prvenstva već je jednom proglašen pre zvaničnog kraja prvenstva (Partizan dobio titulu 1999. zbog NATO agresije).

Javnost se verovatno ne bi ustalasala ako bi Crvena zvezda sada bila proglašena prvakom. Ako vanredno stanje potraje duže od očekivanog, za FSS bi jedna od opcija moglo da bude i ukidanje plej-ofa i plej-auta samo za ovu sezonu. U tom slučaju odigrala bi se još samo četiri regularna kola i na osnovu njih bi bio određen konačni plasman.

Plej-of za plasman i proširenje liga

U slučaju da ne bude dovoljno vremena za odigravanje svih utakmica, nastaće problem ne samo oko proglašenja šampiona već i oko toga koje ekipe treba da odu u evro takmičenja, kao i ko treba da ispadne u niži rang, a ko da uđe u najjaču ligu. Predlog pojedinih fudbalskih saveza, među kojima su holandski i švajcarski, odnosi se na odigravanje mečeva po kup sistemu, odnosno plej-of za odlazak u evro takmičenja. Mnogi savezi su već najavili da neće biti ispadanja iz lige (Italija, Španija), koje će biti proširene samo za narednu sezonu kako ne bi bili oštećeni klubovi koji izbore plasman za ulazak u najjači rang.

UEFA ne prihvata odgovornost za Milano

Javnost je osudila UEFA zbog odbijanja da odloži meč Lige šampiona između Valensije i Atalante koji je igran posle izbijanja epidemije u Italiji.

– Kada je bila ta utakmica, fudbal se i dalje igrao u Evropi. Igralo se bez publike, a za navijače koji su se okupili ispred stadiona nadležne su bile španske vlasti. Takođe, bile su i idiotske kritike oko puta u Milano (prvi meč Atalanta – Valensija). Tada, 19. februara, niko nije znao da će Lombardija biti centar epidemije. Ko smo mi da kažemo da utakmica ne sme da se igra? Tamo ima nadležnih koji odlučuju – rekao je Aleksandar Čeferin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari