U riznici i 24. trofej, a ima mesta i za još: Đoković je šampion Ju Es opena 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U godini u kojoj se na Ju Es openu obeležava pola veka od borbe legendarne američke teniserke Bili Džin King koja je urodila plodom da novčane nagrade za žene i muškarce na „Flašing Medouzu“ od 1973. budu jednake Novak Đoković se poravnao u apsolutnom rekordu po broju grend slem titula s proslavljenom australijskom igračicom Margaret Smit Kort.

Na stadionu „Artur Eš“ u Njujorku uzeo je 24. krunu, pošto je u finalu savladao Rusa Danila Medvedeva sa 6:3, 7:6 (7:5), 6:3.

 

Dostigao je i Australijanku kad već to pre njega iz četiri puta nije uspela Amerikanka Serena Vilijams, koja je 23. trofej osvojila u Australiji 2017, a onda je po dvaput gubila u finalima na Vimbldonu i Ju Es openu (2018, 2019) i u duelima s onim protivnicama gde su je svi videli kao sigurnu šampionku.

Đoković se na istom poprištu revanširao Medvedevu za jedan od najbolnijih poraza u karijeri. Pre dve godine bio je nadomak grend slema, ali je podlegao pod teretom velikih očekivanja, što je ruski teniser iskoristio za neočekivano laku pobedu.

 

U ovom finalu Đoković je bio rasterećen istorijske šanse, koju mu je kao osvajaču Australijan opena i Rolan Garosa uskratio Španac Karlos Alkaraz na Vimbldonu. Neophrvan pretenzijama te vrste, uspostavio je kontrolu nad mečom i s dva brejka je stekao vođstvo u setovima.

 

Taman posla da je to značilo da će se Medvedev predati. Učinio je sve što je u njegovoj moći da izjednači. Imao je i set-loptu na Đokovićev servis pri vođstvu sa 6:5, ali se Novak lavovski borio, čupajući se iz teških stanja u koja je zapadao sopstvenim greškama. Istrajao je i do taj-brejka i u taj-brejku, osvajajući poene i čudesno, što njemu uvek uliva dodatnu snagu.

Nada Medvedeva je slomljena. U trećem setu je prevladala rutina šampiona da sve drži u svojim rukama dok se protivnik previre.

Đoković je na Ju Es openu igrao deseto finale, a osvojio je četvrtu titulu. Već je poznato da se na svetskoj listi pomiče s drugog mesta ponovo na prvo.

S 36 godina postao je najstariji šampion u Njujorku u Open eri (od 1968). Australijancu Kenu Rouzvelu je bilo 35 kad je trijumfovao 1970.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari