U Tokiju je sve moguće 1Foto: ITTF/ Rémy Gros

Plasman stonoteniske reprezentacije Srbije na Olimpijske igre propraćen je kao senzacija pošto je malo ko očekivao da bez Aleksandra Karakaševića (predsednika Stonoteniskog saveza Srbije) postoje šanse za odlazak na veliko takmičenje.

Junak te pobede bio je student Fakulteta organizacionih nauka Dimitrije Levajac (18) i stonoteniser Banata koji je kao 397. igrač sveta savladao favorita iz Hongkonga Čun Ting Voga, koji je 19. na planeti.

– Još uvek ne znam ni ja šta je tačno tu presudilo. Mislim da je od svega pomalo. Ja sam odigrao do sada najbolji meč u karijeri. On je možda ušao previše opušteno u duel i podbacio, s obzirom na to da sam za njega u tom trenutku bio potpuno nepoznat igrač. Imao sam i dobru taktiku i nisam imao strah, ušao sam u meč pa šta bude. Sigurno je tu bilo i malo sreće, bez koje se takođe ništa ne može. Najbitnije je naravno što sam bio pripremljen i odigrao na vrhunskom nivou – priča Levajac za Danas.

U tandemu sa Pete Žoltom i Markom Jevtovićem trebalo je već ovog leta da brani boje Srbije na Olimpijadi u Tokiju. Odlaganje odlaska na najznačajnije sportsko takmičenje kaže da vidi kao šansu.

– Za mene lično mogu da kažem da je to pozitivno. Žao mi je što moram još godinu dana da čekam, ali s druge strane meni to ide naruku verovatno više nego ostalim igračima. Mogu da za tih godinu dana sazrim, da ih iskoristim da još više napredujem i da na olimpijski turnir dođem kao još kompletniji igrač.

Iako je pobeda nad azijskom reprezentacijom u kvalifikacijama bila senzacija, Srbija u Tokio nema nameru da ode samo turistički.

– Teško je sada predviđati jer je Olimpijada tek za više od godinu dana, mnogo stvari može da se promeni u igri do tada. Veliki je uspeh uopšte plasirati se među 16 najboljih ekipa na svetu. Po nekom ranijem rankingu mi nismo među tih 16 i tamo idemo kao autsajderi. Međutim, treba pričekati i videti koliko ćemo spremni otići u Tokio, a nadam se, ne samo da ću ja napredovati kao igrač, već i da će Pete (Žolt) i Marko (Jevtović) takođe biti u formi.

Mnoga toga će na Olimpijadi zavisiti i od žreba pošto „orlovi“ neće biti u grupi povlašćenih reprezentacija.

– Žreb je uvek nepredvidiv. Postoje dve, tri reprezentacije s kojima imamo baš male šanse i protiv kojih bi sigurno faktor sreće bio bitan. Nadam se da bar u prvom kolu nećemo igrati protiv Kine, Japana, Nemačke ili Koreje, a posle je sve moguće – zaključuje Levajac.

Bez stola dva meseca

Srpski stonoteniser za vreme vanrednog stanja nije mogao da adekvatno trenira, tako da sada nadoknađuje propušteno kako bi se vratio u formu.

– Za vreme izolacije nisam imao uslove da kvalitetno treniram jer kući nemam sto za stoni tenis. Trudio sam se da koliko toliko ostanem u formi. Radio sam kondicione treninge, trčao sam, radio vežbe u kući… Sad smo polako počeli da se vraćamo treninzima i da ulazim u formu i kad je stoni tenis u pitanju. Nadam se da će uskoro biti i nastavak prvenstva – objašnjava Levajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari