U Vardaru razočarani: Dali smo depozit, zaostale obaveze izmirili 1photo: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dvostruki prvak Evrope u poslednjih pet godina, Vardar iz Skoplja, doživeo je da bude izbačen iz rukometne Lige šampiona u sezoni 2022/23. Teško su se u Skoplju pomirili sa odlukom EHF za koju smatraju da je nepravedna i neutemeljena na faktima.

Vardar je drakonski sankcionisan zbog postojećih dugovanja i neisplaćenih potraživanja. Mesto Vardara u Ligi šampiona mogao bi da zauzme najveći rival u domaćim okvirima – Pelister, a u konkurenciji je i Zagreb kao klub sa najboljim koeficijentom.

U Vardaru su u neverici, a vlasnik Mihajlo Mihajlovski se oglasio i istakao da je razočaran odnosnom EHF-a

„Posle osvajanja duple krune u Makedoniji s nestrpljenjem smo očekivali početak nove sezone u kojoj je trebalo ponovo da igramo među najboljim ekipama u Ligi šampiona. Stabilnost kluba u poslednje dve sezone dala nam je za pravo da se nadamo ponavljanju i poboljšanju dosadašnjih rezultata. Nažalost, od EHF-a smo 17. juna 2022. godine dobili obaveštenje da zbog neblagovremenog izmirivanja obaveza Vardar ne može da igra u Ligi šampiona sledeće sezone. U proteklom periodu od dve godine izmirene su obaveze u iznosu od oko 2,3 miliona evra i uplaćen depozit na račun EHF u iznosu od 300.000 evra. Dana 21. juna ujutru, Vardar je podneo prigovor EHF-u i ponudio izdavanje neopozive bankarske garancije za obaveze iznad iznosa depozita od 300.000 evra, što je bio i verifikovano. Ali EHF to nije prihvatio 22. juna i potvrdio je odluku o isključenju“, otkrio je prvi čovek kluba.

„U protekle dve godine Vardar je uložio sve napore da rukometni klub održi na visokom nivou, a ujedno i da vrati dugove igračima. Iako je obećana velika podrška, ona je, nažalost, izostala od onih koji su najviše obećavali i insistirali na preuzimanju upravljanja klubom. Prilikom preuzimanja kluba u sudskom postupku u skladu sa zakonskom regulativom kojom je Vardar 1961 AD Skoplje, postao pravni sledbenik kluba, zvanični podaci su ukazivali na zaostale obaveze prema igračima u iznosu od 2,5 miliona evra. U vremenu svetske krize i pandemije kada se svi suočavaju sa problemima različite prirode, a ponajviše finansijski, klub je uspeo da servisira stari dug prema igračima od pre nekoliko sezona kada je dva puta bio prvak Evrope“, poručio je Mihajlovski, ubeđen da EHF nije imao osnova za izbacivanje Vardara.

„Istovremeno, trebalo bi redovno servisirati sve obaveze oko plata i nastupa u Ligi šampiona, gde se najčešće putuje čarterima koji koštaju mnogo više od redovnih linija, kako bi se zaštitilo zdravlje rukometaša u situaciji Covid-19. pandemija. Tačno je da je Vardar imao zakašnjenje u roku koji je podneo za isplatu zaostalih obaveza, pri čemu je poslednju uplatu od 500.000 evra predviđeno za isplatu do 15.maja, realizovao do 31. maja. Ovom uplatom i korišćenjem deponovanih sredstava, RK Vardar 1961 AD Skoplje smatra da su zaostale obaveze pre preuzimanja kluba u potpunosti izmirene“, uverava Mihajlovski.

Čelni čovek skopskih crveno-crnih tvrdi da nijedan rukometaš nije tužio Vardar.

„Do sada nijedan igrač nije podneo tužbu pred sudom u Makedoniji ili pred EHF arbitražnim sudom za iznos veći od uplaćenog. Sastav za novu sezonu je već napravljen i s pravom smatramo da smo jači nego prošle godine. Angažovana su pojačanja kako bi se iskoračilo. Vardar je bio i uvek će biti makedonski sportski brend. Kao takav, zaslužuje podršku kada mu je najpotrebnija, jer se prijatelji u takvim situacijama poznaju. U narednih nekoliko dana imaćemo jasniju sliku situacije sa klubom“, zaključio je Mihajlovski.

Naredni koraci Vardara biće saopšteni na konferenciji za novinare zakazanoj za ponedeljak. Velika je verovatnoća da će Makedonija prvi put od sezone 2000/01 ostati bez predstavnika u Ligi šampiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari