U Zagrebu premijera digitalno restaurirane verzije filma 'Šeki snima, pazi se!' 1Dragoslav Šekularac Foto: STARSPORT

Premijerom digitalno restaurirane verzije satirične komedije „Šeki snima, pazi se!“ iz 1962. godine reditelja Marijana Vajde, u sredu počinje novi tematski program zagrebačke Kinoteke „Umeće neuspeha“.

Naslovnu ulogu igrao je fiidbaler Crvene zvezde Dragoslav Šekularac – Šeki (1937-2019), a pojavljuju se i jugoslovenske pop-zvezde s početka 1960-ih Lola Novaković (1935-2016), Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih, Zvonko Špišić (1937-2017), Grupa 4M.

Kako se napominje u najavi koju prenosi agencija HINA, „scenario nestašno ubada i kritikuje tadašnju filmsku ‘industriju’, sprda se s idejom art-filma kojeg niko ne gleda i vrlo zdravo samoga sebe smatra novim filmskim pravcem kojeg naziva ‘neo-diletantizam’ „. Dalje se kaže da „stoga ne čudi što je baš filmska struka najviše nagazila Vajdu jer je upravo ona u metafilmskom fokusu njegovog ismevanja“.

Film „Šeki snima, pazi se!“ je proglašen za „najgori film svih vremena“, publika ga je bojkotovala, a mediji kritikovali, pa je brzo povučen iz distribucije, prenosi HINA.

Posle burnih reakcija strukovnog, državnog i medijskog aparata reditelj Vajda je izbačen iz Udruženja filmskih umetnika Srbije i emigrirao je u Nemačku gde je radio u tamošnjem žanrovskom filmu.

„Šezdeset godina kasnije, ‘Šeki’ je vremenska kapsula u jugoslovenskoj pop i ‘selebriti’ kulturi s početka 1960-ih, i deluje mnogo zanimljivije nego u vreme u koje je nastao“, piše u najavi.

Kinoteka Hrvatskog državnog arhiva je uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra taj film digitalno restaurirala 2020. godine u studijima Ater i Klik film u Zagrebu, koristeći originalnu sliku i ton negativ-filma.

„Šeki snima, pazi se!“ otvara program „Umeće neuspeha“ posvećen jednom od najvećih tabua savremenog društva – neuspehu. Program će u pet tematskih celina prikazati kako je neuspeh kao motiv, koncept ili posledica oblikovao istoriju filma.

U ciklus uvodi tema „Tačka na i“ s filmovima koji su označili kraj pojedinih stilskih razdoblja ili karijera unutar i izvan filma, i uključuje i jedan od najboljih filmova svih vremena „Građanin Kejn“ Orsona Velsa, kao i „svojevrsnog holivudskog ‘Šekija’ “ – epski vestern „Vrata raja“ koji je upropastio studio United Artists, karijeru oskarovca Majkla Ćimina i struju takozvanog „Novog Holivuda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari