U zemlji Srbiji sve se radi protiv fudbala 1Foto: STARSPORT

Iako je Radnički Niš za šest meseci uspeo da od borbe za opstanak dovede do bitke za mesto u evropskom takmičenju, Milorad Kosanović je odlučio da napusti klupu kluba sa „Čaira“.

Ostavka je naročito iznenadila javnost zato što je data posle veoma bitne pobede u derbiju protiv Čukaričkog (2:0) proteklog vikenda.

– Zamorio sam se radeći na ovakav način. Na svaka tri meseca se kreće ispočetka, pravi novi tim i počinje od nule. A Niš je je veliki i zahtevi kluba i grada su ogromni, očekuje se da napraviš ozbiljan rezultat – objašnjava Kosanović za Danas.

Bivši trener Nišlija tvrdi da je odluku doneo i zbog dobrobiti kluba pošto ne bi smeo zbog suspenzije FSS da sedi na klupi do kraja marta. Podsetimo, kazna mu je izrečena zbog toga što se jesenas svađao na konferenciji za medije sa trenerom Javora Igorom Bondžulićem na konferenciji za medije

– Nameštena mi je ta glupost sa Bondžulićem koja je do kraja režirana. Probao sam da vodim ekipu bez sedenja na klupi, ali ne vredi. Jurili su me svuda po stadionu, nisam ni na poluvremenu smeo da uđem u svlačionicu. Na kraju sam zaključio da ipak ovako ne može da se radi i da je bolje da odem, da ne smetam – dodaje Kosanović.

Kaže da je sa upravom kluba imao korektan odnos, ali da mu nije jasno zašto je bez njegovog znanja smenjen kondicioni trener, profesor Duško Tomaš.

– To je bio dodatni okidač u mojoj odluci. Čudna je to sredina, ima mnogo raznih ljudi oko kluba koji se guraju kao savetnici uprave. Rečeno mi je da je Tomaš otpušten jer je ekipa na jednom meču trčala samo 11 kilometara. Ja na to samo mogu da kažem da su onda pametno trčali jer je rezultat bio dobar.

Bivši trener Crvene zvezde i Vojvodine kaže i da je jako razočaran stanjem u srpskom fudbalu u poslednjih pola decenije.

– Upozoravao sam pre pet, šest godina da će doći situacija da nemamo više mladih igrača u zemlji. Deca odlaze, a ono što ostane od klinaca pokupe Zvezda i Partizan. U srpskom fudbalu se sve radi protiv fudbala. Mnogi pametnjakovići misle da rade za dobrobit fudbala, ali ne znaju taj posao, pa nam fudbal pada sve niže i niže.

Licenca pa odmah u Superligu

Na pitanje da li i fudbalski treneri snose odgovornost za ovo stanje Kosanović je jasan.

– Apsolutno, svoj deo krivice imamo i mi kao struka jer većina kolega ćuti. Ja ne mogu naterati nekoga ko se boji, ko se bori za egzistenciju da priča. Svako danas može da dobije trenersku licencu. Nekada se znalo da ne možeš biti trener bez prvog stepena DIF-a, a danas se licence dele bilo kome. Postoje pravila UEFA, ali se umesto njih više poštuje reč tamo nekog predsednika kluba ili Saveza ili podsaveza… Od deset trenera koji u jednoj generaciji dobiju trenersku licencu njih sedam dobije prvi posao u Superligi. To nije normalno. Sve nam se to dešava jer smo izgubili sportske radnike pravog karaktera. Mnogi koji vode fudbal imaju političku moć i misle da su bogom dani i da su silni, a uglavnom mnogi ne znaju da je to ozbiljan posao i da sa njime ne može da se igra kako ko hoće – zaključuje Kosanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari