"U znak prijateljstva država i naroda Srbije i Rusije": Crvena zvezda i Zenit odigrali meč u Beogradu, govor održao i Medvedev 1foto: FK Crvena zvezda

Povod za okupljanje na igralištu podno glavnog terena „Rajka Mitića“ bio je revijalni meč mlađih naraštaja dva kluba.

Pre nego što su pioniri iz Sankt Peterburga savladali vršnjake iz prestonice Srbije – 3:4 (0:3), predstavnici klubova povezanih sponzorstvom Gazproma i čelnici dva grada razmenili su prigodne pozdrave i poklone.

„Fudbalski meč naših mladih, nadolazećih snaga je samo izraz onoga što klubovi Zenit i Crvena zvezda rade i koliko razmišljaju o svojoj budućnosti. Od ovih mladih ljudi, očekujemo da u dogledno vreme postižu rezultate koje seniorski timovi naših klubova već beleže na domaćoj, ali i evropskoj sceni. Nadam se da će im utakmica ostati u trajnom sećanju, kao podsticaj za budući rad. Moram da se zahvalim kompaniji Gazprom, preko koje je počelo, a i učvršćeno ovo prijateljstvo koje danas imamo sa Zenitom.

Dragi prijatelji, želim vam lep boravak na našem stadionu na kojem su postizani vrhunski rezultati i verujem da će ono što je Crvena zvezda u svojoj istoriji ostvarila biti inspiracija za naše prijatelje iz Zenita da i oni dosegnu one trofeje koje smo mi osvajali do sada. Želim vam pre svega dobro zdravlje, a potom i uspeh“, poručio je Zvezdin predsednik Svetozar Mijailović.

Okupljenima se obratio i predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević, dajući današnjem skupu širu dimenziju i težinu od sportske.

– Dragi prijatelji iz Sankt Peterburga, dragi prijatelji iz Crvene zvezde, velika mi je čast što u ime grada Beograda mogu da vam poželim dobrodošlicu. Beograd je grad u kom ćete uvek biti dobrodošli i u kome želimo da se osećate kao kod svoje kuće, kao i grad koji želi da vas ugosti i u budućnosti. Neka naše prijateljstvo traje večno. Ništa bolje ne povezuje mlade ljude i različite narode od sporta i zato je ovo divna prilika da učvrstimo prijateljstvo između Beograda i Sankt Peterburga, između Republike Srbije i Ruske Federacije, ali i između Crvene zvezde i Zenita.

Crvena zvezda i Zenit su pokazali da iako su rivali na terenu, mogu biti veliki sportski prijatelji kada se utakmica zavri i zato mi je izuzetno zadovoljstvo što saradnja između dva kluba traje više od jedne decenije, a nadam se da je ovo samo početak. Draga deco, znam da jedva čekate da počne utakmica i neka pobedi bolji. U amanet vam ostavljamo da dalje gradite i učvršćujete prijateljstvo koje su vekovima pre nas gradile generacij, koje danas gradimo mi, između prijateljskog i bratskog srpskog i ruskog naroda. Hvala vam i dobrodošli u Beograd“, rekao je Nikodijević.

Reč je imao i Evgenij Grigorijev, član Skupštine grada Sankt Peterburga.

– Poštovani prijatelji, drago mi je da pozdravim mlade fudbalere Crvene zvezde i Zenita, kao i sve goste na ovoj utakmici. Naše slavne klubove povezuje dugogodišnje prijateljstvo. Prva prijateljska utakmica između juniorskih selekcija naših klubova odigrana je pre više od deset godina na Marakani, a povod za taj meč bilo je potpisivanje energetskih sporazuma od strane Vlada Srbije i Rusije.

I današnja utakmica nastavlja sportsko prijateljstvo fudbalskih timova iz Sankt Peterburga i Beograda. Mlade generacije su naša sportska budućnost. Želim vam zanimljivu utakmicu, mnogo lepih poteza i još lepših uspomena. Pozdravlja vas Gubernator Sankt Peterburga, Aleksandr Beglov“, preneo je Grigorijev.

Imao je šta da kaže i eneralni direktor Zenita, Aleksandar Medvedev.

– Pogledajte kakav su nam praznik priredili fudbalski bogovi. Obezbedili su nam tako divne vremenske uslove za utakmicu. Veoma mi je drago da vidim popunjene tribine vaše akademije i siguran sam da će uz takvu podršku fudbaleri naših klubova pokazati sve što umeju i pružiti dobru, beskompromisnu borbu i lepu utakmicu. Crvena zvezda i Zenit se nalaze na istom talasu i nije slučajno da oba kluba prednjače za sedam bodova u odnosu na najbližeg rivala. Želimo vam da Crvena zvezda izbori direktno učešće u Ligi šampiona sledeće godine“, kazao je Medvedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari