Ubedljivo protiv Španije 1Foto: FoNet

U drugom kolu svetskog prvenstva u Budimpešti, vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je danas Španiju sa 11:5 (3:1, 2:0, 3:2, 3:2) i u petak će protiv Grčke igrati za prvo mesto u C grupi i direktan plasman u četvrtfinale.

Duel protiv tradicionalno teškog protivnika danas je protekao u izrazitoj nadmoćni našeg tima. Španci su na ovaj šampionat došli sa znatno podmlađenim timom i očigledno je da šestorica novih igrača tek treba da pokažu da li će uspeti da dostignu kvalitet dugogodišnjih reprezentativaca koje su zamenili u nacionalnom timu.

Razlika u kvalitetu dve selekcije bila je vidljiva u svim segmentima igre, a drastično je došla do izražaja u za vaterpolo ključnim situacijama – napadima sa igračem više i odbranama sa igračem manje.

Reprezentacija Srbije je imala brojčanu prednost u bazenu 10 puta i samo dva puta nije realizovala te napade, dok su Španci iz 12 napada sa igračem više postigli svega tri gola. Pritom najčešće nisu uspevali ni da šutiraj, a i kada jesu to je bilo sa pozicije koja je za naše golmane bila najpovoljnija.

Posle vođstva Španje od 1:0, naš tim je „stegao“ igru u odbani, a u napadu se nije previše eksperimentisalo već se uglavnom tražio Duško Pijetlović, koji je lako izlazio na kraj sa čuvarima i gotovo svaki put kada je dobio loptu primoravao je protivnika da pravi faul za isljučenje.

Do poluvremena smo imali sigurnu prednost od 5:1 i već tada je bilo jasno da u ovoj utakmci neće biti neizvesnosti.

U drugom poluvremenu za nijansu smo smanjili intenzitet igre u odbrani, pa su Španci u trećoj i četvrtoj četvrtini uspeli da postignu četiri gola. To, međutim, nije ništa promenilo, jer smo maksimalnom koncentracijom u napadu u tih 16 minuta iskoristili svih pet igrača više.

I u ovoj utakmci selektor Dejan Savić mogao je da raspoređuje minutažu, pa niko nije u bazenu bio duže od 23 minuta, tako da će svi u duel protiv Grčke ući odmorni.

U drugoj današnjoj utakmci C grupe Grčka je pobedila Južnu Afriku sa 18:2.

Igrač više: Srbija 10 (8), Španija 12 (3).

Peterci: Srija 1 (1).

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 1, Rašović, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Ubović 2, Aleksić 1, Jakšić, Filipović 2, Prlainović 2, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Španija: Lopez, Munariz, Granados, Del Toro, Bustos 2, Migelj, Barozo 1, Espanjol 1, Taulj, Fernandez, Maljarah 1, Gutierez, Motos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari