Ubedljivo savladana Gruzija 1Foto: STARSPORT

U drugom kolu kvalifikacija za prvenstvo sveta, koje će 2019. godine biti održano u Kini, košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Beogradu selekciju Gruzije sa 105:87 (21:21, 23:24, 30:19, 31:23).

Posle druge pobede Srbija je ostala na vodećoj poziciji u grupi i neophodan joj je još jedan uspeh da se plasira u završnu fazu kalifikacija, u koju će ići tri prvoplasirana tima iz svake od osam grupa.

U prvom poluvremenu izabranici Aleksandra Đorđevića su se dosta mučili, pre svega u odbrani, pa su Gruzijci u tih 20 minuta održavali rezultatsku ravnotežu, najviše zahvaljujući tome što su postigli čak devet trojki. U prve dve četvrtine briljirao je plej gostujućeg tima Majkl Dikson sa 23 poena.

Promena taktike u drugom poluvremenu donela je i promenu dešavanja na terenu. Naši igrači su „stegli“ Diksona, koji je u trećoj četvrtini ubacio samo dva poena, i to sa linje slobodnih bacanja. Mnogo bolje smo branili i šuteve spolja i to se veoma brzo odrazlo na rezultatu.

Gruzija je, s druge strane, od početka do kraja igrala na isti način. Želeli su da po svaku cenu zaustave našu igru u napadu, ali su to plaćali velikim brojem faulova. Tako je reprezentacija Srbije izvela čak 47 slobodnih bacanja, a početkom poslednje četvrtine čitava startna petorka gostujućeg tima imala je četiri faula.

S obzirom da igrači sa klupe nisu mogli ni približno da ostvare učinak startera, prednost Srbije je iz minuta u minut rasla, pa je utakmica bila rešena mnogo pre kraja.

U reprezentaciji Srbije izvanrednu partiju pružio je Miroslav Raduljica, koji je bio suveren u oba reketa. Centri Gruzije usevali su da ga zaustave samo prekršajima, pa je Raduljica izveo čak 18 slobodnih bacanja, Sa 28 poena bio je najefikasniji u našem timu, a sa 34 indeksna poena bio je najbolji igrač utakmice.

U drugj večerašnjoj utakmici naše grupe Nemačka je kao gost deklasirala Austriju sa 90:49, pa kao i Srbija ima dve pobede.

Kvalifikacije se nastavljaju u februaru, kada će Srbija gostovati Nemačkoj i Austriji.

Srbija: Radanov, Tepić 2, Simonović 12, Mačvan 18, Paunić 8, Lešić, Marinković 5, Raduljica 28, Todorović 8, Peno 17, Đoković 5, Gagić 2.

Gruzija: Dikson 36, Rogava, Bojsa, Markoišvili 10, Pacacija, Darbaidze, Berišvili 11, Bokolišvili 14, Dvališvili 2, Ckitišvili 6, Bekauri, Bitadze 8. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari