Uefa dozvolila Belorusiji da uđe u žreb za kvalifikacije za EP 2024. u Nemačkoj 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Evropska fudbalska unija (Uefa) dozvolila je danas Belorusiji da uđe u žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, uprkos zahtevu vlade domaćina takmičenja da se ta reprezentacija ukloni pošto je vojni saveznik Rusije.

Uefa je potvrdila da će u žrebu biti 53 njenih članica, bez suspendovane Rusije. Belorusija ne može biti u istoj grupi sa Ukrajinom iz bezbednosnih razloga.

Žreb za kvalifikacije obaviće se 9. oktobra u Frankfurtu.

Ministarka unuštranjih poslova Nemačke Nensi Fezer je prošle nedelje tražila od Uefe da reprezentacija Belorusije ne igra. Uefa je poslala odgovor poverljivom poštom.

Uefa je u maju zabranila Belorusiji da organizuje utakmice u zemlji, pa je beloruski tim kao domaćin igrao na neutralnom terenu bez navijača. Uvodeći sankcije Belorusiji, Uefa je saopštila da je „napad Rusije na Ukrajinu bio olakšan pristupom sa susedne teritorije Belorusije“.

Ruski klubovi i reprezentacije suspendovani su u februaru iz evropskih i svetskih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini, a Sud za sportsku arbitražu odbio je žalbu Rusije.

Ostali ograničavajući politički faktori pri žrebu ostali su na snazi, pa se u istoj grupi ne mogu naći Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Azerbejdžan i Jermenija i Španija i Gibraltar.

Takođe, Uefa interveniše na žrebu kako bi ograničila prekomerna putovanja ekipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari