UEFA nadgleda izbore u Fudbalskom savezu Albanije 1

Sukob Fudbalskog saveza Albanije sa gradskim zvaničnicima Tirane uoči predsedničkih izbora intezivirao se danas, nedelju dana pre posete posmatrača UEFA koji će nadgledati izbore.

Gradska skupština Tirane saopštila je da je okružni sud odobrio zahtev za rekonstruisanje regionalnog fudbalskog saveza kako bi se oduzelo pravo glasa sadašnjem rukovodstvu (koje podržava nacionalna federacija) i umesto njega registrovao novog lidera.

Kako tvrde u Gradskoj skupštini trenutno rukovodstvo je manipulisalo procesom glasanja.

Savez je odgovorio rekavši da ne priznaje novoregistrovanu organizaciju, dodajući da će posmatrači Uefa posetiti Tiranu sledeće nedelje. Uefa će poslati „misiju za procenu“, da proceni izborni proces albanskog fudbalskog saveza pre nego što klubovi glasaju o predsedniku sledećeg meseca. Arman Duka koji je predsednik federacije od 2002. želi novi četvorogodišnji mandat, ali ga je gradska skupština Tirane optužila za korupciju.

Albanija ima osam različitih regionalnih udruženja koja se nalaze u okviru federacije i imaju pravo glasa na izborima. Gradski zvaničnici igraju aktivnu ulogu u regionalnom udruženju Tirane.

Odluka Uefa da pošalje posmatrače da nadgledaju izborni proces rezultat je razgovora albanskog premijera Edija Rame, predsednika Uefa Aleksandra Čeferina i Armana Duke, zbog straha od mešanja vlade.

Tročlana komisija boraviće u Tirani od 14. do 16. februara, a izbori su zakazani za 2. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari