UEFA: Nismo dozvolili zastavu "Velike Mađarske" na fudbalskim mečevima 1foto instagram.com/orbanviktor

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) demantovala je tvrdnje mađarskih i srpskih medija da je na utakmicama formalno odobrila korišćenje zastava „Velike Mađarske“ koja obuhvata teritorije Srbije (Vojvodina), Rumunije, Hrvatske…

-Podsećamo na našu prethodnu korespodenciju od 20. marta 2023. godine u vezi sa korišćenjem zastava/banera „Istorijske Mađarske“ ili „Velike Mađarske“ na UEFA mečevima. Iznenađeni smo optužbama medija da je UEFA dozvolila takve banere/zastave na mečevima koje organizujemo – navodi se u saopštenju UEFA.

Iz Niona navode da nikada nisu odobravali bilo kakve zastave ili banere sa političkim porukama ili spornim mapama.

– Ni u jednoj fazi UEFA nije odobrila korišćenje bilo kakvih zastava ili banera sa neodgovarajućim porukama. Upozoravamo da korišćenje takvih zasatava ili banera podleže disciplinskim konsenkvencama koje ćemo striktno primenjivati. Upozoravamo Saveze da će svako korišćenje takvih zastava ili banera biti kažnjeno i najozbiljnije preporučujemo svima da preduzmu neophodne mere kako bi se istaklo isticanje bilo kakvih spornih transparenata na mečevima – dodaje se u saopštenju UEFA.

U saopštenju se zaključuje da je za sankcionisanje ovakvih pojava zadužena „UEFA disciplinska komisija“ koja će „izricati kazne u skladu sa pravilnikom“.

Mađarski mediji su jutros preneli vest da je UEFA odobrila korišćenje zastave „Velike Mađarske“, što je većina srpskih medija prenela. Ta informacija zvučala je nelogično iz više razloga, a naročito zbog toga što se UEFA nije do sada bavila odobravanjem korišćenja zastava, već je samo sankcionisala one neprikladne.

Tenzije oko ovog pitanja podigle su se prošle godine kada je premijer Mađarske Viktor Orban na zvaničnom događaju nosio navijački šal koji na sebi ima mapu „Velike Mađarske“ (na fotografiji), što su oštro osudile Rumunija i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari