UEFA pravi Ligu šampiona za siromašne 1Foto: EPA-EFE/ SERGEY DOLZHENKO

Para vrti gde burgija neće, a naročito u fudbalu.

Potvrdu predsednika UEFA Aleksandra Čeferina da se razmatra da se od 2021. uvede treći evropski kup, pored Lige šampiona i Lige Evrope, sagovornici Danasa tumače kao još jedan vid komercijalizacije fudbala. Čeferin je najavio da bi novo takmičenje mogli da igraju klubovi koji „izvise“ za Ligu šampiona i Ligu Evrope, čime bi se otvorio prostor za takozvane siromašne klubove iz malih zemalja.

Sportski novinar Zoran Šećerov ističe da UEFA ide u pravcu jačanja i povećanja broja međunarodnih klupskih utakmica zbog sve manjeg interesovanja za mečeve i takmičenja reprezentacija.

– Evropa postaje jedna država. Protok radne snage je svakodnevan, pa je tako i u fudbalu. Gubi se nacionalni identitet i ljudi sve manje haju za mečeve reprezentacija. Nema više domicilnih, odnosno pravih domaćih igrača. Dovoljno je da pogledate Švajcarsku, tu je pola reprezentacije na „ić“ ili albanskog ili turskog porekla. Na prijateljskim utakmicama uopšte više nema publike, pa se zato i išlo ka stvaranju Lige nacija. Sada je jasno da će takmičenja reprezentacija nastaviti da gube gledaoce i da se to mora nadomestiti kroz klupski fudbal – objašnjava Šećerov.

Novo takmičenje biće po njegovom mišljenju dobra šansa za klubove iz Srbije da odigraju što više međunarodnih mečeva i tako zarade novac i promovišu igrače.

– To takmičenje će biti za male i siromašne klubove iz malih zemalja, koji nemaju novca da bi napravili tim koji može da se takmiči u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Ponudiće im se mogućnost da barem na takav način izađu na evropsku scenu i zarade nešto. To će biti dobra šansa i za srpske klubove. Aleksandar Čeferin dolazi iz male zemlje, ali sa velikim idejama. UEFA je to vrlo pokvareno, ali vrlo vešto smislila. Ovo je poruka malim klubovima: „Ne možete u Ligu šampiona, ne možete ni u Ligu Evrope koja takođe postaje elitno takmičenje od kako se iz nje osvajanjem dobija plasman u LŠ, ali evo imamo i za vas nešto da učestvujete“. Nekada je postojao Kup sajamskih gradova iz koga je nastao ondašnji Kup UEFA, pa je bio tu i Mitropa kup koji je igralo desetak zemalja iz okruženja, pa je postojao Balkanski kup… I ovo će verovatno biti varijanta takmičenja za region Istočne Evrope koji je siromašniji od Zapada – dodaje Šećerov.

Na pitanje da li očekuje da će novo takmičenje po formatu izgledati isto kao Liga šampiona i Liga Evrope, sa takmičenjem po grupama, ili će kao nekadašnji Kup Kupova imati samo nokaut faze, Šećerov odgovara:

– Ne verujem, verovatno će biti organizovano po istom principu kao LŠ i LE da bi što više klubova moglo da bude uključeno, a da odigraju što veći broj utakmica. Fudbal više nije ista igra od pre Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine i posle njega. Promenio se od načina igre, reprezentativnog fudbala, do evropskih kupova koji su počeli da se organizuju na način da donose veći novac nego do tada. Odavno je novac postao glavni faktor koji diktira sve u fudbalu, pa će tako biti i u ovom slučaju.

Bivši fudbalski trener Ivan Golac smatra da će novo takmičenje postići kod publike kontraefekat i smanjiti interesovanje za odlazak na stadion.

– Fudbal je postao cirkus i uopšte me ne čudi da će da uvode nova takmičenja i tako dalje razvodnjavaju ovu divnu igru. Odavno je u fudbalu prisutna amerikanizacija. Već ima previše utakmica i u nacionalnim ligama zbog čega publika gubi interesovanje. Više ni na Ostrvu ne možete da napunite stadion. Igra se i ponedeljkom četvrtkom, sredom, petkom… Igra se u 12, u pa u 14, pa u 15.30, pa u 16, pa u 18 časova… Ne možete više pohvatati kad je koji meč. Previše je utakmica, a premalo kvaliteta, sve je to nekako razvodnjeno i publika gubi interesovanje. Nema više posebnog osećaja da se iščekuje veliki meč – objašnjava Golac.

Novo takmičenje bi po njegovim rečima imalo smisla samo ukoliko bi bilo predvorje Lige šampiona.

– Da bude kao nekadašnji Intertoto kup, ali se igra cele sezone. Prvak bi recimo mogao da ide direktno u Ligu šampiona naredne sezone, a finalista da u avgustu igra poslednju rundu kvalifikacija. Jedino bi tako imao smisla, da služi u cilju podizanja kvaliteta Lige šampiona u koju u poslednje vreme sve češće neko zaluta, neki klub koji ne osvoji ni bod ili ne postigne ni gol. Poseban je problem što klubovi već igraju preveliki broj utakmica, a sada će se i manjima dodati obaveza za još mečeva. Nekada je Liverpul sezonu igrao sa 14, 15 igrača, a sada su u rotaciji sva 22 fudbalera. Publika se tako teže identifikuje sa igračima i gubi interesovanje jer prestaje taj klub da doživljava kao svoj. Poseban je problem što se izgubio i nacionalni identitet pa je postalo normalno da Čelsi odigra meč bez ijednog Engleza u timu. Sve to utiče na gubitak interesovanja navijača – zaključuje Golac.

Pravi se fudbalska NBA liga

UEFA će prema mišljenju Zorana Šećerova u bliskoj budućnosti napraviti fudbalsko takmičenje koje će biti nalik NBA košarkaškoj ligi.

– Pitanje je dana kada će se u evropskom fudbalu napraviti varijanta NBA lige od 18 ili 20 klubova. Biće to liga u koju će moći samo najbogatiji i najjači da igraju, dok će drugi jako teško imati priliku da uđu u nju. Oni će kroz manja takmičenja tražiti prolaz i šansu da se odmere sa velikima – naglašava Šećerov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari