UEFA se priključuje bojkotu društvenih mreža 1Foto: Logo

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da će se priključiti akciji „totalne tišine“ na društvenim mrežama, koju su pokrenuli engleski klubovi zbog rasističkih uvreda upućenih igračima.

Akcija će se sprovoditi od petka u 14.00, do ponedeljka u 23.00, a pored UEFE biće uključeni Fudbalski savez Engleske, kao i klubovi Premijer lige, Čempionšipa i ženske Super lige.

„Došlo je do zloupotreba, kako na terenu, tako i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo i mora se zaustaviti, uz pomoć javnosti, zakonodavnih vlasti i velikih društvenih mreža“, rekao je predsednik UEFE Aleksander Čeferin.

Ta akcija predstavlja odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje, koje su na društvenim mrežama trpeli fudbaleri i ljudi povezani sa fudbalom.

„Puštanje da sve prođe bez kazni je puštanje da raste kultura mržnje, to je vrlo opasno, ne samo za fudbal, već i za društva u celini“, dodao je Čeferin.

Istu akciju ranije je sproveo fudbalski klub Svonsi, čiji su igrači Džamal Lov, Ben Kabango i Jan Danda bili vređani na rasnoj osnovi.

Od početka godine vređanju su bili izloženi i igrači Mančester junajteda, Entoni Marsijal i Markus Rašford, kao i fudbaler Čelsija Ris Džejms.

U februaru ove godine engleski fudbalski zvaničnici uputili su pismo vlasnicima Fejsbuka i Tvitera, u kojem su tražili reakciju „iz razloga jednostavne ljudske pristojnosti“.

Iz kompanije Tviter su odgovorili da ne nameravaju da cenzurišu komentare sa anonimnih naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari