UEFA sumnja da je šest utakmica u Srbiji namešteno u poslednjih mesec dana 1Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Fudbalski savez Srbije juče je zvanično potvrdio da je od UEFA ponovo dobio dopis u kojem se izražava sumnja da su dve utakmice Superlige u martu nameštene.

Danas iz izvora bliskog evropskoj „kući“ fudbala saznaje da se sumnja da je čak šest mečeva namešteno samo u poslednjih mesec dana, što zbog zarade na kladioničarskim uplatama, što zbog već uobičajenog poklanjanja bodova po sistemu tri za tri – klub koji je osigurao ostanak u ligi namerno izgubi od onoga kome trebaju bodovi, i tako vraća za prethodnu „uslugu“ iste vrste. Ili vraćanje sledi naredne sezone.

Rasulo u srpskom fudbalu poklopilo se sa političkim posrnućem doskorašnjeg predsednika FSS Slaviše Kokeze, te su mnogi verovatno pomislili da u „vakuumu“ koje je nastao dok se u vrhu vlasti ne smisli ko će biti novi fudbalski šef mogu preko svake mere štelovati rezultati, kako kome odgovara.

Savez je po navici ceo mesec žmureo na ono što su praktično svi u svetu fudbala videli, pa će tako još jednom morati da smisli barem nekakve (po pravilu najblaže) kazne za aktere u koje se iz Niona upre prstom.

Mečevi za koje je iskazana sumnja u nameštanje zbog poklanjanja bodova su Mladost – Zlatibor (0:2), Rad – Radnik (2:0) i Rad – Vojvodina (2:0).

Utakmice za koje se sumnja da su nameštene tako što je u azijskim kladionicama uplaćena ogromna svota novca na njihov ishod i broj golova navodno su: Mačva – Proleter (3:1), Mladost – Radnički Niš (4:1) i Novi Pazar – Proleter (5:0), mada bi se poslednja čak mogla podvesti pod oba kriterijuma.

Podsetimo i to da je utakmica Rad – Radnik, koja je igrana 21. marta, povučena sa kladioničarskih lista neposredno pre početka. Fudbalskom čaršijom tog dana se uveliko nezvanično pričalo da će se Radnik odreći bodova jer je već obezbedio opstanak u ligi, iako nema dileme da je višestruko jači od „građevinara“, što potvrđuju i sjajni rezultati trenera Slavoljuba Đorđevića koji je ekipu iz Surdulice uveo u polufinale Kupa Srbije.

Podsetimo i da je prošle nedelje posle utakmice Rad – Vojvodina šef struke „lala“ Nenad Lalatović najavio da na leto sigurno odlazi iz kluba, a funkcionerima u upravi poručio da „nekom drugom treneru uz kafu sastavljaju tim“.

Lalatović je inače poznat po tome da spada među retke koji ne pristaju na nameštanja, zbog čega je nezvanično 2018. godine odbio da sedi na klupi na nekoliko tada sumnjivih utakmica Radničkog iz Niša (na klupi bez obrazloženja bio samo njegov pomoćnik).

Sport klub je juče objavio i da ima potvrdu da je iz UEFA dostavljen i spisak igrača iz pojedinih klubova za koje se sumnja da su učestvovali u nameštanjima.

Iako po saznanju Danasa nije praksa da se UEFA bez konsultacija sa FIFA i FIFPro (svetsko udruženje profesionalnih fudbalera) odluči na tako konkretan korak da prstom upre u pojedine igrače, javna je tajna da u domaćim ligama postoji grupa onih za koju se veruje da su skloni da na terenu ne odigraju maksimalno na mig nekog od rukovodilaca iz lože.

Predsednik i trener Dinamo Vranja Dragan Recko Antić tvrdio je pre dve godine da je golman njegove ekipe namerno u Superligi primio golove protiv Partizana jer se, kako je rekao, „zadužio kod kamatara, pa su mu bile neophodne pare da vrati dugove“. Dinamo je tada od crno-belih izgubio sa 6:0, a UEFA je tada meč označila kao sumnjiv i zatražila od FSS da sprovede istragu.

Da se u Srbiji namešta i u Superligi potvrđuje i prva sudska presuda koju je nedavno doneo Viši sud u Novom Sadu protiv fudbalskog sudije Srđana Obradovića, za koga je konstatovano da je zloupotrebom službenog položaja uticao na rezultat meča Spartak – Radnički Niš (2:0) iz 2018. godine.

UEFA je godinama unazad slala srpskoj „kući“ fudbala veliki broj dopisa u kojima tražila da se istraže sumnjivi rezultati. Iz Niona mahom reaguju na mečeve koji bivaju povučeni sa kladioničarskih lista, ali su prema saznanju našeg lista zbog velikog broja sumnji u regularnost u poslednje dve sezone počeli da obraćaju pažnju i na sve ostale utakmice.

FSS po navici reaguje samo na pritisak iz UEFA i FIFA i to samo na one stvari koje su toliko očigledne da se više ne mogu gurnuti pod „tepih“, pa su tako pre dve godine jedino rigorozno kažnjeni prvoligaši Kabel i Smederevo (po pet miliona dinara i oduzimanje po 10 bodova). Međutim, nalogodavci nameštaljki po pravilu se izvuku ili sa minimalnom suspenzijom i novčanom kaznom ili uopšte ni ne budu kažnjeni.

Tako je na primer tadašnji prvi čovek Kabela Slobodan Milutinović Snajper krajem prošle godine legitimno postao član Upravnog odbora Vojvodine, u kojem je bio sve dok nedavno nije uhapšen u Republici Srpskoj zbog sumnje u povezanost sa organizovanim kriminalom.

UEFA je 2019. godine izrazila sumnju i da su namešteni mečevi Superlige Proleter – Radnički Niš (1:2) i Prve lige Srbije Zlatibor – Sinđelić (2:0), ali ni ti slučajevi kod nadležnih na Terazijama nisu dobili jasni epilog. Zanimljivo je i da FSS nikada nije javno pozvao i MUP Srbije i Tužilaštvo da im pomognu u istragama, već su po pravilu svi navodi o nameštanjima bili odbacivani kao zlonamerni.

Izvori bliski FSS tvrde da je u vreme Slaviše Kokeze vladalo neformalno uverenje da je dozvoljeno namestiti utakmice ukoliko se to radi iz lokalnih interesa, a ne radi zarade kroz kladioničarske prevare, te da UEFA neće oštrije reagovati na takve prestupe. Takav stav nas je verovatno i doveo do toga da se sada čak i u najjačem rangu namešta na angro. Javna je tajna među ljudima iz fudbala da je u Srbiji teško pronaći igrača koji barem jednom u karijeri nije učestvovao u meču za koji je znao ili sumnjao da je namešten.

Različite kazne po domaćim i UEFA dokazima

U članu 80 pravilnika FSS za nameštanje su propisane sledeće kazne:

– Igrač zabranom igranja od 6 meseci do 2 godine;

– fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju zabranom vršenja funkcije od 1 do 2 godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom;

– klub oduzimanjem do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova,

– klub vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja ili vraćanjem u najniži stepen takmičenja, a u težem ili ponovljenom slučaju isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone;

Član 83 se odnosi na dostavljene informacije nadležnih organa UEFA.

– klub – novčanom kaznom od milion do 10 miliona dinara, ili oduzimanjem 6 do 15 bodova, ili kaznom od 6 do 15 negativnih bodova za dobijanje prve informacije od UEFA.

– klub – oduzimanjem od 6 do 30 bodova, ili kaznom od 6 do 30 negativnih bodova, za dobijanje druge informacije od UEFA,

– klub – diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja.

Sumnjive utakmice

Mladost – Zlatibor            0:2          3. mart, 25. kolo

Mačva – Proleter              3:1          7. mart 26. kolo

Rad – Radnik 2:0               21. mart, 28. kolo

Novi Pazar – Proleter      5:0,        21. mart, 28. kolo

Mladost – Radnički N.     4:1          2. april, 29. kolo

Rad – Vojvodina 2:0          7. april, 30. kolo

Svetislav Đurović na potezu

FSS je početkom godine na mesto oficira za integritet imenovao Svetislava Batu Đurovića, koji je zamenio Ivana Petrića.

Đurović je nekadašnji policajac i načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a zadatak će mu biti da zajedno sa članovima Disciplinske komisije FSS pokuša da utvrdi koji su mečevi namešteni i po čijem nalogu.

Arbitražni sud bez sudija

Koliko rasulo trenutno vlada u FSS možda najbolje svedoči činjenica da je pojedinim sudijama Arbitražnog suda pre više od mesec dana istekao mandat.

U praksi to znači da sve odluke koje ovo telo donese u sporu fudbalera sa klubovima mogu biti proglašene nevažećim.

Smenili selektore, a izbora ni u najavi

Odbor za hitna pitanja FSS je prošle nedelje imenovao nove selektore mlade reprezentacije (Zvonko Živković), kao i omladinske (Dejan Branković) i kadetske selekcije (Radovan Krivokapić).

O sazivanju vanredne Skupštine radi izbora novog predsednika Saveza posle ostavke Slaviše Kokeze ili eventualnog raspisivanja izbora na svim nivoima nije bilo ni reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari