UEFA ubedila Kokezu da se namešta u Srbiji 1Foto: STARSPORT

Đavo je izgleda odneo šalu kada je u pitanju regularnost mečeva u srpskom fudbalu. Iako se cele sezone priča o sumnjivim utakmicama, Fudbalski savez Srbije je izgleda pod pritiskom UEFA konačno odlučio da uradi nešto po tom pitanju.

Doduše, za sada se sve svodi na intervju predsednika FSS Slaviše Kokeze Sportskom žurnalu, u kojem je najavio oštro kažnjavanje, dok se ostali organi Saveza tek sad upoznaju s time šta treba da rade po ovom pitanju.

Pred Disciplinskim organima trenutno se nalaze dve utakmice Superlige: Proleter – Radnički (1:2), Partizan – Dinamo Vranje (6:0) i jedan meč Prve lige Srbije: Zlatibor – Sinđelić (2:0). Za prvi meč se veruje da su fudbaleri Proletera svesno dozvolili preokret, a naročito je sumnjiva igra defanzivca domaćih Lambulića. Za utakmicu između Partizana i Dinama postoje indicije da je „štelovan“ broj golova, dok se iz televizijskog snimka s meča na Zlatiboru zaključuje da su igrači obe ekipe pokušavali da daju gol golmanu Sinđelića.

– Dobijali smo određeni broj prijava iz UEFA od njihovog Odeljenja za integritet takmičenja gde oni izražavaju sumnje na određene utakmice u Srbiji. Desi se da od njihovih 20 izveštaja bude 10 odsto onih koji imaju neku logiku. Ti izveštaji gde ima logike trenutno su pred organima Disciplinske komisije. Ne mešam se u njen rad, ali ne vidim način da Disciplinska komisija neke klubove ne kazni sa velikim novčanim kaznama i sa oduzimanjem bodova za ovu ili sledeću sezonu. Jednostavno ne vidim način da ti klubovi ne budu sankcionisani. Mislim da će do kraja meseca biti izrečene najoštrije kazne – rekao je predsednik FSS Slaviša Kokeza.

Dok u Partizanu tvrde da su se o „spornoj“ pobedi nad Vranjancima izjasnili još pre dva meseca, predsednik Disciplinske komisije FSS Žarko Stevanović u izjavi za Danas kaže da je DK s ovim i druga dva postupka upoznata „prošle nedelje“.

– Mi smo ceo predmet dobili od oficira za integritet, ne isključujem mogućnost da se pre toga njime bavila i Etička komisija FSS, a Partizan se prvo tamo izjasnio o meču koji je kao i druga dva bio pod monitoringom UEFA, na osnovu izveštaja kladionica. Uglavnom, gledaćemo da što pre izvedemo dokazni postupak i u najskorije vreme donesemo odgovarajuće odluke, što zbog aktera tih susreta, što zbog nas, javnosti i fudbala u celini. Naš pravilnik predviđa širok dijapazon sankcija, u zavisnosti od toga da li se radi o prvoj, drugoj … sumnji, a klubovi mogu biti kažnjeni opomenom, novčano ili oduzimanjem bodova.

Kokezina izjava „Mislim da će do kraja meseca biti izrečene najoštrije kazne“ zvuči kao direktan pritisak na rad disciplinaca, iako se prvi čovek srpskog fudbala ogradio frazom „Ne mogu da prejudiciram nešto što je na organima Disciplinske komisije…“.

– Ne shvatam to kao pritisak, niti sam ja neko ko je sa šest decenija života i 30 godina provedenih u sudstvu podložan uticaju. Govorim u svoje ime – kaže Stevanović.

Dragiša Binić koji je u FSS zadužen za regularnost takmičenja naglašava za naš list da „postoje indicije u nameštanje pojedinih mečeva“, ali da njih „treba i dokazati u validnom postupku“.

– Predsednik FSS Slaviša Kokeza je sve u pravu. Sramota je da uopšte postoje indicije u nameštanje mečeva i to treba što pre ispitati i sprovesti postupke. Mi smo zemlja koja je sa šest miliona stanovnika sportska velesila i zaista ne smemo da dozvolimo da padnemo na taj nivo da se sumnja u regularnost takmičenja. Za sada postoje indicije u vezi sa pojedinim mečevima, ali ništa još nemamo dokumentovano. Siguran sam da će Disciplinski organi ozbiljno uraditi svoj posao i da neće dozvoliti da bilo ko izvuče nekažnjeno – tvrdi Binić.

Iako bi FSS sada zaista trebalo da istraži navode o sumnjivim mečevima, ostaje da se vidi da li će imati snage i da ozbiljno kazni odgovorne.

– Pravilnik je jasan, kazne idu od novčanih do oduzimanja bodova i čak izbacivanja u niži rang takmičenja. Ako se sumnje dokažu siguran sam da će kazne biti adekvatne izvršenom delu – zaključio je Binić.

U Partizanu odlučili da ćute

Partizan je izabrao da prećuti Kokezine sumnje i najave teških sankcija u slučaju da budu dokazane nečiste rabote, odnosno ne odgovori na njih putem medija.

– Klub se još pre dva meseca izjasnio povodom toga nadležnim organima FSS. Ukoliko budemo smatrali da isto treba ponoviti u javnosti, bićete obavešteni – stav crno-belih prenela nam je portparolka srpskog vicešampiona Biljana Obradović.

Radnički saznao iz novina

U Radničkom tvrde da do intervjua predsednika FSS nisu znali da su na tapetu Disciplinske komisije.

– Ne znam o čemu se radi ni na šta je gospodin Kokeza mislio kada je to rekao, jer Radnički sve radi ne 99 nego 100 odsto po zakonu, pa tako i osvaja bodove u prvenstvu. Pobeđujemo samo na terenu. Hajde da sačekamo da se završi taj postupak, pa da vidimo ko je u pravu – prokomentarisao je za našu novinu prvi čovek drugoplasiranog tima Superlige, uz opasku „Ako budemo šampioni možda se ispostavi da su nam fudbaleri igrali neregistrovani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari