Ukrajina u 120. minutu matirala Šveđane 1Foto: FoNet/AP

Uspeh za fudbalske almanahe u Ukrajini. Golom Artema Dovbika bukvalno u 120. minutu, izabranici selektora Ševčenka savaladali su Švedsku i prvi put u istoriji plasirali se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Delovalo je da će se o poslednjem učesniku odlučivati nakon penala, međutim, Ukrajinci su u poslednjem minutu produžetaka materijalizovali igrača više “stečenog” u dodatnih pola sata – 2:1 (1:1, 1:1).

Veoma interesantno prvo poluvreme odigrali su Ukrajinci i Šveđani; sjajni Jarmolenko briljantnom spoljnom u 27. minutu pronašao je Zinčenka na drugom kraju protivničkog šesnasterca; levi bek Mančester sitija odlično se snašao i drop-kikom matirao je Olsena.

Nastavili su Šveđani i nakon gola pulena selektora Ševčenka da dominiraju sredinom terena.

Promašaj Isaka iz 19. minuta nije naškodio kreaciji igre i stvaranju šansi; naprotiv, Kuluševski i Forsberg predstvljali su najveću opasnost po gol Buščana. Upravo je kreativac Lajpciga pred kraj poluvremena fenomenalnim šutem sa dvadesetak metara matirao golmana Ukrajinaca i tako najavio dramatičan nastavak meča.

Sjajnu šansu imala je Ukrajina u 55. minutu nakon što je Sidorčuk sa 16 metara pogodio stativu. Samo minut kasnije, okvir gola pogađaju i Šveđani tako što je Forsberg fino gađao suprotni ugao iskosa sa desne strane.

Vedeta Lajpciga nije imala sreće desetak minuta kasnije kada je, posle stative, Forsberg udarcem uzdrmao i prečku. Bila je to ujedno i poslednja velika šansa do kraja regularnih 90. Rivali su više razmišljali o tome da ne prime gol; tempo je opao toliko da se ništa bitnije nije dešavalo i u većem delu produžetaka, osim što je Danijelson dobio direktan crveni karton u prvih 15 minuta zbog preoštrog starta.

Izgledalo je da će o pobedniku odlučivati penali, ali je onda u 120. minutu mladi Dovbik briljantan centaršut Zinčenka pretvorio u istorijski uspeh Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari