Umesto Federera, Đoković za plasman u polufinale US opena protiv Milmana 1Foto:EPA: NEIL HALL / POOL

Sa „dušom u nosu“ posle trijumfa nad Žoaom Souzom, Novak Đoković je psihički počeo da se priprema za četvrtfinalni meč protiv Rodžera Federera.

Oporavljajući telo, ali i um posle meča u kojem je opet bio u situaciji da kolabira zbog velike vrućine i sparine u Njujorku, Đoković je legao da spava pre nego što je Švajcarac završio meč sa Džonom Milmanom negde oko jedan posle ponoći. Kada se probudio u utorak imao je šta da vidi; umesto novog klasika, za mesto u polufinalu US opena izazvaće ga 29-godišnji Australijanac, koji je ujedno postao najlošije rangirani igrač koji je eliminisao Federera na US openu – 3:6, 7.5, 7:6 (9:7), 7:6 (7:3).

Prvi put u karijeri Milman je pobedio igrača iz Top 10 i to po opštem mišljenju najboljeg u istoriji tenisa, koji je pet puta osvajao US open. Ujedno, Australijanac je ostvario najveći uspeh u karijeri prolaskom u četvrtfinale grend slema u NJujorku; prethodno je najdalje dogurao do trećeg kola Vimbldona i Australijan opena.

– Da budem iskren posle prvog seta bio sam kao jelen ispred farova automobila – prestravljen. Znao sam da moram da preuzmem kontrolu, a jedina stvar koju mogu da kontrolišem je borba u meni. Uvek sam to radio – poručio je trenutno 55. igrač na svetu kojem je Federer bio idol dok je stasavao kao teniser.

Novaka Đokovića očekuje meč protiv igrača sa kojim je prethodno igrao samo jednom i to tokom ove sezone na travi turnira u Kvinsu. Srbin je bio ubedljiv (6:2, 6:1), međutim nema sumnje da će njihov duel za plasman u polufinale US opena biti osetno drugačiji, s obzirom na to da je beton najomiljenija podloga Australijanca na kojoj je i stasavao kao teniser u rodnom gradu Brizbejnu, koji je jedan od najvlažnijih na svetu, tako da Milman nije imao preteranih problema da se adaptira na vremenske uslove u NJujorku.

Milman je tokom karijere imao velikih problema sa teškim povredama zbog kojih je razmišljao i da ostavi tenis. Ne čudi zašto je do svoje 29. godine bio maltene nepoznat teniskoj javnosti. On je 2013. doživeo povredu kuka, koji je morao da operiše i da automatski napravi višemesečnu pauzu. Samo par godina kasnije, tačnije 2017. imao je užasne bolove u ramenu. Savetovana mu je nova operacije, posle koje je razmišljao da napusti tenis, ali ga je od te ideje odgovorila verenica, koja je u osmini finala ostala bez daha posmatrajući kako je njen izabranik eliminisao verovatno najvećeg svih vremena.

Federer: Ostao sam bez daha

Govor tela Rodžera Federera tokom četvrtog seta ostavljao je jasnu poruku da Švajcarac ima fizičkih problema. Kad god je mogao, Federer je skraćivao poene, čini se prerano hvatao lopticu u penjanju i prečesto grešio sa osnovne linije. Vidno umoran posle meča, Federer se požalio na signale koje mu je telo slalo za vreme duela, a koje prethodno godinama nije prepoznavao. „Nisam mogao da dođem do daha. Samo sam mislio o tome kako je veoma toplo. Bila je to jedna od onih noći kada nisam mogao da udahnem. Uopšte nije bilo protoka vazduha. Borio sam se sa nemogućim uslovima, prvi put u karijeri. Bilo je neugodno. Kako je meč odmicao sve više sam se znojio i gubio energiju. DŽon se mnogo bolje snašao. Možda zbog toga što dolazi iz Brizbejna. Mnogo mi je bilo teško, i možda kada se osećaš tako počinješ da propuštaš i šanse. A imao sam ih. Zaista je razočaravajuće, ali samo sam čekao da se meč završi – detaljno je Federer opisao kako se osećao tokom meča sa Milmanom.

Milman nalik Fereru

Pohvalio je Rodžer Federer DŽona Milmana, koji je od avgusta prošle godine stigao sa 235. do 55. mesta na ATP listi, a napredovaće i posle US opena. „Volim njegov intenzitet na terenu. Podseća me na Davida Ferera i momke kojima se uvek divim jer vidim kako snažno treniraju i imaju tu strast za tenisom. On je uzoran i pozitivan na terenu i van njega“, uporedio je Federer Milmana sa igračem koji se upravo na ovogodišnjem US openu oprostio od igranja na grend slemovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari