Umesto spektakla cirkus u najavi: Prvi derbi Partizana i Zvezde u Evroligi u senci zbog "rata" saopštenjima večitih oko prisustva navijača crveno-belih 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde u četvrtak od 20.30 prvi put u istoriji igraju međusobni duel u Evroligi. Kao i svi susreti dva najveća srpska kluba, i ovaj, 287. po redu izaziva ogromno interesovanje, ne samo zbog rivalstva na terenu, već i zbog onoga što se događa iza kulisa ovog istorijskog susreta.

U dosadašnjem toku sezone, pa i u u prvih 11 utakmica u Evroligi oba tima su pokazala promenljivu formu – Partizan ima skor 4-7, a Crvena zvezda 5-6. Ipak, čini se da gosti u ovu utakmicu ulaze kao favorit, jer su od dolaska novog trenera Duška Ivanovića u seriji od sedam vezanih pobeda u svim takmičenjima, uključujući i derbi u ABA ligi, u kojem su ubedljivo trijumfovali (90:74).

Najveći problem Partizana je veliki broj povređenih igrača. Crno-beli su u sezonu ušli bez dvojice reprezentativaca Srbije Smailagića i Avramovića, a u prethodna dva meseca povređivali su se Koprivica, Egzum, Naneli i Lesor.

Nakon što su posle sedam kola stigli do pozitivno bilansa (4-3) crno-beli su vezali tri poraza u Evroligi, ali u duel sa crveno-belima ulaze posle dominantne partije protiv Budućnosti u ABA ligi (106:77). Eventualni trijumf u derbiju može doneti crno-belima mnogo više od bodova – povratak samopouzdanja, strpljenje u stvaranju igre za preostali deo sezone i veliki kredit kod navijača.

Za Željka Obradovića, koji se posle 28 godina vratio na klupu kluba za koji navija da bi sa njim igrao uspešno u Evroligi i osvajao trofeje u „domaćim“ takmičenjima, ova utakmica će biti jedna od najvažnijih u proteklih godinu i po dana.

„Želimo samo da se priča o kvalitetu košarke i dobroj atmosferi. Igrači su maksimalno spremni. Svesni su onoga što nas očekuje. Postoji draž te prve utakmice. Naše misli su isključivo okrenute ka terenu. Želimo da se utakmica završi rezultatom povoljnim za nas, u odnosu na prethodnu u derbiju“, izjavio je Obradović.
On je dodao da njegova ekipa treba da izvuče pouke iz nedavnog duela ova dva tima u ABA ligi u kojem je Partizan u dvorani „Aleksandar Nikolić“ ubedljivo izgubio.

„Mi smo meč izgubili u poslednjih pet minuta i to su one stvari na koje smo probali da utičemo. Imaćemo trening i u sredu, pa na dan utakmice, gde ćemo da razrađujemo detalje. Kao i svaka utakmica u Evroligi, ova će biti takođe teška, posebno protiv Crvene zvezde koja stvarno igra dobro u poslednje vreme. Ako želimo da pobedimo, moramo da damo maksimum u svakom košarkaškom smislu“, rekao je trener crno-belih, a zatim dodao:

„Izuzetno smo srećni i zadovoljni što ćemo u Beogradu moći da odigramo takvu utakmicu, između Partizana i Crvene zvezde. Prva u istoriji… Znamo da je Crvena zvezda u sjajnoj seriji rezultata i igara, pa nam neće biti nimalo lako. Naravno, verujemo u svoje mogućnosti, možemo da odigramo na nivou iz većeg dela tog prvog derbija“.

Obradović je apelovao na navijače Partizana da „utakmica prođe na najbolji način“ i da poštuju rivala.

„Naši navijači nas zaista čine veoma ponosnim. Imali smo prilike, gde god da smo igrali ove sezone, da imamo podršku naših pristalica. Ovo u Areni je nešto posebno. Zaista bih želeo da apelujem na navijače da urade sve da ta utakmica prođe na najbolji način, da posle utakmice svi pričamo samo i isključivo o košarci. Navijajte za naš tim, pomozite nam, ali i poštujte rivala. Svi koji dolaze sa strane, iz cele Evrope, treba da vide utakmicu koja će se prepričavati dugo, da pošaljemo najlepšu sliku u svet“.

Crvena zvezda je pobedila u samo u jednoj od prvih sedam utakmica Evrolige, a onda je stigao Duško Ivanović i posle tri treninga njegova ekipa je savladala Asvel. Sa novim trenerom, predvođeni bekovskim tandemom Nedović – Vildoza, Zvezda je ostvarila sedam uzastopnih pobeda, četiri u Evroligi i tri u Jadranskoj ligi.

Čini se da su crveno-beli i Duško Ivanović gotovo savršen spoj, ekipa koja je spremna da radi i da se žrtvuje na terenu i trener koji je poznat po jakim treninzima i insistiranju na igri u odbrani.

Najavljujući predstojeći duel sa Partizanom centar crveno-belih Luka Mitrović istakao je da je u pitanju istorijska utakmica.

„Biće to velika stvar, veliki meč za Beograd, Srbiju, oba tima. Imamo dovoljno vremena da se spremimo i pričamo o tom duelu, ali siguran sam da ćemo biti spremni. Očekujemo punu dvoranu njihovih navijača, biće izuzetno teško“, izjavio je Mitrović.

Zbog činjenice da Nikola Ivanović zbog povrede rebara neće moći da nastupi u duelu sa Partizanom očekuje se da će veću ulogu u ekipi imati Stefan Marković.

„Spektakl. Prvi derbi u Evroligi, poseban trenutak za srpsku košarku“, izjavio je plejmejker crveno-belih.

U prethodna dva dana u centru pažnje bila je odluka organizatora utakmice da se gostujućim navijačima ne obezbedi poseban sektor, odnosno da pristalice Crvene zvezde moraju da budu na sedištima koja su numerisana na ulaznicama koje su kupili u slobodnoj prodaji. Trenutno besni rat saopštenjima dva kluba u kojima se iznose različite informacije i međusobne optužbe za „dizanje tenzija“.

Bez obzira na ishod ovog duela van parketa, organizatori meča saopštili su da će ulazi u „Arenu“ biti otvoreni od 18 časova i pozvali publiku da dođu ranije u dvoranu kako bi se izbegle gužve na ulazima zbog pojačane kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari