URUGVAJ 1967: Montevideo, srebro video 1Foto: Wikipedia

Najbolji strelac prvenstva je bio Radivoj Korać sa 129 poena, dok je najkorisniji igrač (MVP) šampionata bio Ivo Daneu.

Još jedan veliki uspeh. Jugoslavija je može se reći postala velesila. Osvojena je još jedna srebrna medalja iza Sovjeta. Najbolji strelac je bio Radivoj Korać sa 129 poena, dok je najkorisniji igrač (MVP) šampionata bio Ivo Daneu.

On je posebno briljirao na utakmici sa Amerikancima koja je praktično odlučivala o rasporedu medalja. Plavi su pobedili sa 73:72, a Daneu je postigao 26 koševa.

Bio je to period promena u reprezentaciji. Profesora Acu Nikolića zamenio je njegov dugogodišnji pomoćnik Ranko Žeravica, a te 1967. debitovao je centar Krešimir Ćosić, jedan od najvećih jugoslovenskih grača svih vremena, najavivši tako novu generaciju koja će tri godine kasnije u Ljubljani osvojiti zlato.

URUGVAJ 1967: Montevideo, srebro video 2
Radivoj Korać. Foto: Print screen

Posle prve faze takmičenja, Jugosloveni su u finalnoj grupi tesno pobedili Poljsku, Brazil, ubedlivo savladali Argentinu a zatim se na pravi način revanširali Amerikancima za poraz u grupi nekoliko dana ranije. Medalja je bila na dohvat ruke a ispred zlata isprečili su se Sovjeti iako su naši imali snažnu podršku u hali “Silindro”

Favoriti su kao i četiri godine ranije bili Sovjeti, Brazilci, Jugosloveni i Amerikanci.Ipak, renome Amerikanaca ozbiljno je doveden u pitanje nakon što su ponovo ostali bez medalje.

Amerikanci su do poslednjeg kola bili “viđeni” za zlato, a titulu im je obezbeđivala pobeda protiv Brazila. Ali onda je košarka pokazala koliko može da bude nepredivdiva. Jugoslavija je izgubila od SSSR-a, a Amerikanci od Brazila i Amerikanci su umesto očekivanog zlata, ostali bez medalje.

URUGVAJ 1967: Montevideo, srebro video 3
Foto: Printscreen

Konačan plasman:
1. S S S R
2. JUGOSLAVIJA
3. Brazil
4. SAD
5. Poljska
6. Argentina
7. Urugvaj
8. Meksiko
9. Italija
10.Peru
11. Japan
12. Portoriko
13. Paragvaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari