Utakmice koje su Čukaričkom i TSC-u istorijske: Genk u Leskovcu, Olimpijakosova ekskurzija po Srbiji 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

TSC i Čukarički još jednom sele evropski fudbal iz Beograda. I jedni i drugi svoje utakmice u četvrtak drže za istorijske jer će prvi put biti i domaćini u ligama UEFA.

U drugom kolu Lige Evrope TSC u Bačkoj Topoli (18,45 časova) dočekuje Olimpijakos, a u drugom kolu Lige konferencije Čukaričkom na megdan dolazi Genk (21 čas), koji takođe, kao grčki velikan pre njega, stiže na novi stadion u Leskovcu. Pošto na Banovom brdu nema uslova da se igra po evropskim merilima, belo-crni su se i s crveno-belima iz Pireja sastali u „srpskom Mančesteru“ kad su se odmeravali u plej-ofu za drugostepeno takmičenje evropskog klupskog fudbala, gde se rutinski, s 3:1 na „Karaiskakisu“ i 3:0 u revanšu na jugu Srbije, probio Olimpijakos.

Trećeplasirani tim iz prošlog prvenstva Grčke, a vodeći u ovom, jedini bez poraza posle sedam kola (šest pobeda i remi), ima svojevrsnu ekskurziju po našoj zemlji. Ide i u vojvođansku ravnicu, a razglednica bi mu bila i koloritnija da je mogao da prihvati poziv bratske Crvene zvezde za prijateljsku utakmicu na Marakani minulog leta.

TSC, koji je u prvom kolu poražen protiv Vest Hema na Olimpijskom stadionu u Londonu s 3:1, ali se nije obrukao, nastojaće da se pred domaćom publikom iskupi za lošu igru na meču s Bragom u Bačkoj u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Portugalski tim je pobedio s 4:1, a sve golove je postigao u prvih 20 minuta.

Olimpijakos će i na severu Srbije imati značajnu podršku svojih pristalica, kojima će se u Beogradu pridružiti zvezdaši.

U grčkom timu, sva je prilika, izostaje Argentinac Freire, centralni štoper, koji se povredio na poslednjem meču u prvenstvu. Novajlija Stevan Jovetić, koji ulazi u igru kao rezerva, možda krene od početka.

Čukarički, koji je u prvom kolu izgubio od Ferencvaroša u Budimpešti (3:1), želi da se Leskovčanima pokaže u lepšem svetlu. Optimizam crpi iz pobeda na poslednja dva meča u domaćem šampionatu, a jedna je bila senzacija protiv šampiona (2:1).

„Da bismo iznenadili Genk, igra mora da nam bude miks igara protiv Zvezde i Spartaka. Tako, i uz hrabar pristup, možemo da stavimo protivnika na muke. Nadam se da ćemo u Leskovcu ponovo imati posetu od nekoliko hiljada ljudi, kakvu nemamo kod kuće. Naš tim je mlad, sazreva kroz ovakve duele. Zato su greške kakve smo pravili u Budimpešti normalne, a na nama je da ih otklanjamo“, veli Luka Adžić, koji se u pobedi u Subotici (3:0) istakao efektnim pogotkom iz slobodnog udarca.

Nekadašnja nada beogradskih crveno-belih, koja je s Marakane pre pet godina otišla u Anderleht, ima dobar uvid u protivnika iz Belgije.

„Poznajem gro igrača, s nekima sam i bio u Anderlehtu. Genk je ozbiljan klub, s velikim budžetom. Svake godine neko iz tima ode u jednu od pet vodećih liga Evrope. Favoriti su protiv nas, a naše je da im pomrsimo račune“.

Genk je na svom sajtu portretisao Čukarički biranim rečima.

„Njegov nadimak je brđani zbog valovitog pejzaža u delu grada u kojem je klub smešten. Zbog svog brdskog porekla naučio je i da se penje. Od finansijskog ponora stigao je do srpskog vrha. U poslednjih deset sezona pet puta je završio na trećem mestu. Najmanji je klub u beogradskom regionu, ali to nije sramota jer su mu sugrađani Crvena zvezda i Partizan, ubedljivo najuspešniji klubovi u toj balkanskoj zemlji“, kaže se, između ostalog, u predstavljanju protivnika, uz napomenu da se igra „na potpuno novom, ali skromnom fudbalskom objektu za 8.136 gledalaca“.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari