Uvertira koja obećava 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ako se po jutru dan poznaje, Srbija sa novim selektorom Slobodanom Kovačem ima dobre šanse za uspeh na Evropskom prvenstvu u Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Sloveniji. „Orlovi“ su na prvom meču u Briselu deklasirali Nemačku koja je viceprvak Evrope – 3:0 (25:21, 25:17, 25:15).

Kako je započela, tako je Srbija i završila prvi set – odlično. Sve je krenulo sjajnim poenom iz servisa Atanasijevića, a nastavilo se konstantnim vođstvom sve do kraja. Imala je Srbija sredinom prvog seta lepu prednost od četiri poena (11:7), ali je vicešampion Evrope uspeo to brzo da smanji na samo poen (12:11). Kada su „orlovi“ poenom Kovačevića ponovo došli na plus četiri (23:19), bilo je jasno da Nemačka više nema šansi za ispravljanje grešaka i da srpska reprezentacija osvaja prvi set (25:21).

U drugi set su „orlovi“ ušli još bolje i sigurnije. Vrlo brzo su najviše zahvaljujući poenima Atanasijevića stekli značajnu prednost (7:3). Nemačka je uspela da se u jednom momentu vrati u igru (10:9), ali to je bilo sve što su uradili u tom delu igre. Razlika je ubrzo ponovo porasla na pet poena (18:13), a potom samo održavana, a zatim i uvećana do kraja seta (25:17).

Deprimirani odbojkaši Nemačke počeli su da srljaju u trećem setu, te im je srpski blok postao nepremostiva enigma. „Orlovi“ su ponovo u startu stigli do prednosti od četiri poena (7:3), Nemačka se još jednom kasnije primakla na samo poen (16:13), ali su do kraja seta srpski igrači bili koncentrisaniji. Srećan kraj se brzo nazreo kada je Atanasijević zakucao za 20:14. Nemci su potom samo odrađivali posao bez ambicije da pokušaju da se vrate u meč. Poslednji poen osvojen je na spektakularan način kada je Petrić iz servisa doneo as našem timu (25:15).

Nemačka je po jačini trebalo da bude najteži protivnik Srbiji u prvoj fazi takmičenja. Za „orlove“ sada sledi dan pauze u kome će se iz Brisela preseliti u Antverpen gde će igrati sve preostale mečeve prve faze. Narednu utakmicu Srbija igra u nedelju protiv Slovačke (18.30). U osminu finala proći će po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe. To međutim ne znači da pozicija nije bitna pošto plasman na prvom mestu naše grupe garantuje slabijeg rivala, odnosno protivnika koji završi na četvrtom mestu u Grupi D. Srbija inače na EP brani bronzanu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari