Uz fudbal i rukomet digao se i vaterpolo 1

Šabačka Mačva osvojila je jesenju titulu u prvoj fudbalskoj ligi Srbije, sa pet bodova prednosti ispred užičke Slobode . Po svemu sudeći ova je ključna godina da se realizuje dugo sanjani san, povratak u najelitnije fudbalsko takmičenje posle više od šest decenija.

Recept je dobro ukomponovana ekipa sa kvalitetnim pojačanjima, naporan rad koji diktira trener Predrag Rogan i autoritet i znanje predsednika kluba Ivice Kralja. Sve to praćeno je i povratkom gledalaca, pa utakmice prati više od hiljadu Šapčana. Ono što je nepoznanica jeste ukoliko se plasira u Superligu, kako će tamo i opstati. Nedostaju reflektori, stadion još uvek nije u punoj funkciji, a naravno ostaje pitanje finansija. Po nekim grubim računicama za Superligu treba oko pola miliona evra. Iz gradskog budžeta Mačva dobija manje od 20 miliona dinara. Za sada šabačka privreda nema izrazito jaku firmu koja bi bila sponzor, ali to su već slatke brige, jer je najvažnije da u Šabac dolaze Zvezda , Partizan , Vojvodina … Bio bi to povratak u pravo vreme jer 2019. godine Mačva slavi stogodišnjicu postojanja, i takve jubileje pomaže i FIFA.

Izuzetan uspeh postigle su i rukometašice Medicinara , vode u Superligi sa devet pobeda u 10 utakmica, i sa dva boda više od Bekamenta . Ovo je rezultat mladog tima, predanog rada i jedne izuzetne igračice – Ane Radović. Ona je ponikla u Medicinaru, kasnije je karijera odvela u Crnu Goru, a sa tom reprezentacijom osvojila i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Po utakmici postiže više od deset golova, i drži rekord prvenstava sa 21 pogotkom. Ni ovde grad ne izdvaja značajnija sredstva, manje od deset miliona dinara, a najviše dobija Metaloplastika.

Nažalost Metaloplastika se posle velikog uspeha, osvajanja Kupa Srbije, i velikog odliva igrača, nalazi se na pretposlednjem mestu. Sigurno najbolji šabački kolektiv, dvostruki evropski šampion, i sedmostruki jugoslovenski, za više od četiri decenije nikada se nije našao u težoj situaciji. Ali, rukometaši su uvek bili ponos ovog grada i treba očekivati neke bolje dane. U seriji sportskih čuda su i vaterpolisti VK Šabac, koji se sada takmiče u regionalnoj ligi sa klubovima iz Hrvatske i Crne Gore kao i sa Crvenom zvezdom, i na sredini su tabele. Podsećanja radi vaterpolisti deset godina nisu imali svoj bazen, putovali u Beograd, Novi Sad, Obrenovac, na treninge i utakmice, tek prošle godine dobili su svoj bazen. I napravili vanserijske rezultate. I to nije sve u takmičenjima sa loptom. Odbojkaši Zaslona lideri su u prvoj odbojkaškoj ligi Srbije. Na sličnom putu su i odbojkašice, tako da Šabac posle dužeg vremena ima kvalitetne ekipe i u ovom sportu. Nešto slabiji rezultati su u košarci, ali evidentno da je ove sezone napravljen ogroman i kvalitetan iskorak.

U borilačkim sportovima 17 klubova

Šabac je grad sporta sa više od stotinu klubova. Samo u borilačkim sportovima ima 17 klubova, i takođe beleže vredne rezultate. Tu su i atletičari, streličari, čak se igra i američki fudbal. Ipak, iz ovako skromnog gradskog budžeta, oko stotinu miliona dinara, sredstva se opredeljuju na osnovu kvaliteta lige kao i uspeha, tako da nema mnogo ljutnje da su neki klubovi favorizovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari