Vajt se vraća na "vreo" teren 1Eron Vajt foto: Srđan Stevanović /Starsport

Poraz i to ubedljiv od Uniksa u prethodnom kolu Evrolige izuzetno je teško pao Dejanu Radonjiću. Prvi put ove sezone crnogorski stručnjak susreo se sa timom koji je napadački imao rešenja gotovo u svim situacijama i taktičkim postavkama crveno-belih.

Imali su košarkaši Crvene zvezde nedelju dana da izanaliziraju napravljene propuste i pripreme se za večerašnje gostovanje Zenitu (19.00). Sankt Peterburg važi za jedno od najtežih, praktično neosvojivih terena, s obzirom na to da je do sada samo jednom kapitulirao.

Nakon dvoipomesečne pauze zbog teškog preloma ruke, Eron Vajt bi večeras trebalo da zvanično debituje u dresu Crvene zvezde.

Imao je Amerikanac tokom oporavka veliku podršku navijača koji se iskreno nadaju da će se nekadašnji student Ajove, i košarkaš brojnih evroligaških klubova (Zenit, Žalgiris, Panatinaikos, Milan) veoma brzo adaptirati na sistem igre koji forsira trener Radonjić.

Večerašnji susret biće zanimljiv i po tome što će se Zvezda susresti sa dvojicom stranaca koji su na poziciji dvojke pravili jasnu razliku dok su nastupali u crveno-belom dresu.

Radonjić je tokom leta bezuspešno tragao upravo za profilima igrača kakvi su Bili Beron i Džordan Lojd, ali ih na tržištu nije našao.

Utehu je pronašao u Ostinu Holinsu, koji se, pak, u aspektu organizacije igre sa dvojke i kreiranju napada u igri jedan na jedan ne može porediti sa svojim zemljacima koji su ove sezone, uz Konera Frenkampa najveće uzdanice trenera Ćavija Paskvala u spoljnoj liniji.

– Težak meč, jako dobro igraju. Zenit je pokazao da može da pravi probleme svim ekipama. Jaki su u oba pravca, ako želimo da im pariramo moramo da igramo kvalitetno u odbrani. Maleri nas prate od početka sezone, tek dva dana smo kompletni, očekujem da protiv Zenita odigramo bolju utakmicu nego što je to bio slučaj protiv Uniksa – poručio je trener Radonjić.

Zenit je defanzivno drugi najbolji tim u Evroligi. Naročito kod kuće, protivnike neretko spuštaju na ispod 75 datih poena.

U napadu im mnogo toga zavisi od učinka Frenkampa i Lojda. Frenkamp nije klasičan plejmejker; više je orijentisan na šut sa distance (42,9 odsto za tri).

Vrlo brzo se adaptirao na sistem igre Ćavija Paskvala, koji se, još iz perioda kada je vodio Barselonu, zasniva na snažnoj odbrani u kojoj se tačno znaju uigrane kretnje i načini na koji reaguje i kako se postavlja „strana pomoći“.

Da Zenit veći deo vremena igra bez plejmejkera pokazuje i podatak da najviše asistencija imaju Lojd (3,6) i Ponitka (2,8), koji su po vokaciji dvojke, odnosno niska krila.

Zenit sa pozicije četiri ima više igrača koji su sposobni da šire igru: Miki, Zubkov, Kuzminskas, Karasjov i trener Paskval mudro koristi tu činjenicu.

Utisak je, pak, da korpulentni centri Gedraitis i Pojtres nisu previše korišćeni u igri dva na dva, obojica imaju tek nešto više od jedne realizacije iz igre tokom utakmice.

Mitrović: Bez obećanja

– Ne želimo ništa da obećamo, ali uradićemo sve da se pokažemo u boljem svetlu nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Nadam se da ćemo konačno pokazati svoje pravo izdanje i na taj način da se suprostavimo jednoj odličnoj ekipi kao što je to Zenit. Videćemo koliko će to biti dovoljno za trijumf. Definitivno želimo da odigramo jednu dobru utakmicu. Što se tiče igračkog kadra, popunjeni su na svim pozicijama, ali od bekovske linije, koju izuzetno dobro poznajemo Lojd – Beron, se očekuje da bude najveća opasnost za nas – poručio je Luka Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari