Van Rosom i Ervel najveće zvezde 1

Poslednji rival reprezentacije Srbije u grupi trebalo bi da predstavlja solidnu generalku pred meč osmine finala.

Belgija je u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva prikazala partije u skladu sa prosečnim kvalitetima. Jedini trijumf ostvarili su protiv Velike Britanije, u meču na veliki broj poena (103:90), dok su u duelima sa Letonijom, Rusijom i Turskom uglavnom bili u inferiornom položaju.

Utisak je da Belgija nije unapredila igru u poređenju sa nastupima sa prethodnog kontinentalnog šampionata 2015. Iskusni i dokazani plej Sem van Rosom nije uspeo da se nametne kao apsolutni lider ekipe, čak je i pojedine mečeve, kao protiv Velike Britanije, počinjao sa klupe. Kao organizator igre Valensije, zvaničnog šampiona Španije, Van Rosom je uglavnom delovao neubedljivo, a na momente i nedovoljno zainteresovano beležeći u proseku 10,8 poena, uz 2,5 asistencija. DŽonatan Tabu, takođe poznati plej za revnosnije ljubitelje košarke na Starom kontinentu, nije uspeo da pokrene saigrače, a pritom se mnogo mučio u šutu sa distance. Iako je u dresu Bilbaoa imao solidne procente, na prvenstvu Evrope za tri poena šutira svega 22 odsto.

Belgija već po tradiciji ima najviše problema u centarskoj liniji, koju osim prekaljenog Aksela Ervela iz Bilbaoa, uglavnom čine krajnje prosečni igrači, nedovoljnog atleticizma ili visine kojom bi nadoknadili preskroman napadački arsenal. Ervel je na poslednjem šampionatu bio najbolji skakač na čitavom prvenstvu sa 7,5 skokova, ali mu nedostaje značajnija pomoć saigrača, od kojih su pojedinci nalik Maksimu De Zeuu imali sasvim solidne klupske sezone. De Zeu je bio jedan od zaslužnijih za odličnu sezonu nemačkog Oldenburga. Ismael Bako je vrlo talentovan i zanimljiv centar visine 208 centimetara. Ovog leta nije izabran na NBA draftu, ali je nastupima na letnjoj ligi pokušao da se domogne ugovora (bezuspešno) u najkvalitetnijoj ligi na svetu. Sa procentom od 42 odsto, Pjer-Antoan Žile je najbolji šuter za tri poena u reprezentaciji Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari